پزشکی

زمان تعویض سوند فولی چه موقع است؟

زمان تعویض سوند فولی

مقدمه
زمان تعویض سوند فولی با توجه به مشکل دفع بیمار تعیین می‌شود. به عنوان مثال هنگامی که جریان ادرار برقرار باشد و مجاری ادرار مسدود نشده باشد به دلیل اینکه امکان عفونت و نشت ادرار وجود ندارد باید حدود 14 روز پس از سونداژ تعویض شود.
هنگامی که خون در کیسه ادرار دیده شود و یا جریان ادرار قطع شود و یا نشتی داشته باشد باید به سرعت سوند را تعویض  و یا خارج کرد. همچنین کیسه متصل به سوند فولی نیز باید قبل از پرشدن کامل و حداقل هر هشت ساعت به صورت کامل تخلیه شود.

سوند فولی چیست؟

سوند فولی یک لوله منعطف و توخالی است که در افرادی که به دلایل خاص توانایی دفع ادرار به صورت معمولی را ندارند، استفاده می‌شود. این سوند برای جلوگیری از آسیب های کلیوی و مشکلات مجاری ادرار و به منظور تخلیه ادرار از مثانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سوند فولی از قسمت انتها به یک بالون متصل است که از خارج‌ شدن سوند از مثانه جلوگیری می‌کند. سوند فولی به صورت یک وسیله بهداشتی استریل بسته بندی و به فروش می‌رسد و دارای اشکالی متفاوتی است که هر یک از نظر جنس و اندازه با یکدیگر متفاوت هستند.

مقاله پیشنهادی
سوند فولی چیست؟


دلایل استفاده از سوند فولی

دلایل استفاده از سوند فولی به نوع بیماری فرد مرتبط است که با توجه به شرایط بیمار پزشک استفاده از سوند را توصیه می‌کند. به عنوان مثال در افرادی که دچار بی اختیاری ادراری هستند و یا به دلایلی مانند وجود سنگ مثانه یا سنگ کلیه و همچنین لخته شدن خون در مجاری ادرار و یا بزرگ شدن غده پروستات قادر نیستند ادرار خود را تخلیه کنند، استفاده از سوند فولی توصیه می‌شود.

این افراد با استفاده سوند فولی دچار مشکلات کلیوی و یا عفونت در مثانه نخواهند شد و بدون نگرانی ادرار آنها از مجرای ادراری دفع می‌شود.

انواع سوند فولی

سوند فولی بر اساس جنس و شکل این وسیله بهداشتی به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. سوند فولی براساس جنس ماده تشکیل دهنده به سه فرم سوند فولی لاتکس، پلی وینیل و سیلیکونی تقسیم می‌شود.

بر اساس شکل ظاهری نیز انواع مختلفی دارد مانند سوند فولی مستقیم، سوند فولی دو راه، سه راه و سوند فولی نوک خمیده که هریک در شرایط خاصی استفاده می‌شوند. پزشک با توجه به امکان حساسیت بیمار و شرایط وی نوع خاصی از این سوند را برای تخلیه ادرار استفاده می‌کند.

تفاوت سوند فولی و نلاتون

سوند فولی و نلاتون دو سوند ادراری پرکاربرد هستند که با توجه به شرایط بیمار می‌توان هریک را تهیه و استفاده کرد. اما بهتر است قبل از استفاده درباره تفاوت این دو سوند اطلاعات کافی داشته باشید. سوند فولی برای مدت زمان طولانی تری قابل استفاده است و در انتهای آن یک حباب تعبیه شده که مانع از خروج سوند از مثانه می‌شود. اما سوند نلاتون یکبار مصرف است و تنها از یک لوله منعطف تشکیل شده است.

همچنین بر روی سوند فولی یک پوشش قرار دارد که به راحتی و بدون آسیب در مثانه جاگذاری می‌شود اما برای سوند نلاتون قبل از استفاده به دلیل اینکه فاقد پوشش است باید از ژل های روان کننده استفاده شود.

بیشتر بخوانید:
تفاوت سوند زنانه و مردانه را می‌دانید؟


چه زمانی باید سوند و کیسه ادرار تعویض شود؟

پس از استفاده از سوند باید از قرار گرفتن مناسب و همچنین عدم نشت ادرار مطمئن شوید و در صورت مشاهده نشت ادرار و یا عدم خروج ادرار از مثانه باید آن را تعویض کنید. به طور کلی مدت زمانی که برای استفاده از یک سوند در نظر گرفته شده نهایتاً 14 روز است و بعد از گذشت این مدت باید سوند را تعویض کنید.

 کیسه ادرار که به سوند متصل است و ادرار به درون آن تخلیه می‌شود باید قبل از اینکه کاملاً پر شود تخلیه گردد. البته به طور متوسط هر 8 ساعت مدت زمانی است که برای تخلیه کیسه ادرار در نظر گرفته شده است.


آیا امکان تعویض سوند ادراری در منزل وجود دارد؟

سوند ادراری یک لوله منعطف و یکی از لوازم پزشکی است که برای خروج ادرار از مثانه استفاده می‌شود و به دو شکل ثابت و غیر ثابت یا متناوب در بازار موجود است. با توجه به شرایط بیمار از نوع خاصی از این سوندها استفاده می‌شود.

سوند ادراری یکی از وسایل پرکاربرد است که در منزل برای افراد ناتوان و یا سالخورده استفاده می‌شود. اغلب برای اولین بار از یک فرد متخصص برای قرار گیری سوند در مثانه کمک گرفته می‌شود و در ادامه  پرستار و یا یکی از اعضای خانواده این وسیله تعویض و سوند جدید را جای‌گذاری می‌کنند.

تعویض سوند ادرار

سوند ادرار به منظور راحتی بیماران و رفع مشکل تخلیه ادرار استفاده می‌شود اما لازم است که در هنگام تعویض به منظور رعایت بهداشت بیمار نکاتی را رعایت کنید. به عنوان مثال قبل از استفاده حتما دست های خود را ضدعفونی کنید و سپس کیسه ادرار را تخلیه کنید و به بیمار کمک کنید در شرایط مناسبی قرار گیرد.

سپس سوند را خارج کرده و سوند جدید را با دقت جای‌ گذاری کنید و اطمینان حاصل کنید که سوند به صورت کاملاً مناسب در جای خود قرار گرفته است. همچنین بهتر است چند ساعت بعد وضعیت بیمار را از نظر سوند و امکان نشت ادرار بررسی کنید.


روش صحیح خارج کردن سوند ادرار در منزل

روش صحیح خارج کردن سوند ادرار در منزل به این صورت است که ابتدا باید دست های خود را به خوبی بشویید و سپس سوند جدید را آماده کنید. بهتر است از دستکش یکبار مصرف برای قرار دادن سوند جدید استفاده کنید.

از بیمار بخواهید در وضعیت مناسبی قرار گیرد سپس سوند را خارج کرده  و آن را دور بیندازید. سوند جدید را از بسته بندی خارج کنید و قبل از  سونداژ اگر علائمی در مورد عفونت و یا التهاب در بیمار مشاهده کردید به پزشک اطلاع دهید. در غیر این صورت با دقت و به آرامی سوند را در مثانه قرار دهید و سپس کیسه ادرار را متصل کرده و بیمار را در حالت قبلی قرار دهید.


زمان تعویض سوند و کیسه ادرار

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در مورد استفاده از سوند و کیسه ادرار باید به آن توجه شود زمان تعویض سوند و کیسه ادرار است که باید در مدت مشخصی انجام شود. زمان معین برای تعویض سوندهای ثابت که ماندگاری بالایی دارند حداکثر دو هفته در نظر گرفته شده است که این مدت زمان در صورت نشت و یا عدم جا‌گذاری مناسب متغیر است.

کیسه ادرار بهتر است قبل اینکه به طور کامل پر شود تخلیه شود، در بهترین حالت باید حداقل هر 8 ساعت تخلیه یا تعویض شود.

سخن پایانی
برای خرید سوند فولی در انواع و اشکال مختلف می‌توانید به فروشگاه های لوازم پزشکی مانند درمارز و داروخانه ها مراجعه کنید و با توجه به وضعیت بیمار سوند مورد نظر خود را تهیه کنید. سوند فولی با توجه به شرایط بیماران در انواع مختلفی به بازار عرضه شده است. این سوند به منظور راحتی بیماران از یک لوله به همراه یک حباب برای تثبیت سوند در مثانه برای مدت طولانی تشکیل شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *