پزشکی

معرفی لیست تجهیزات دندانپزشکی

لیست تجهیزات دندانپزشکی

مقدمه: در سال های اخیر با رشد و پیشرفت تکنولوژی وسایل و تجهیزات مورد استفاده در دندانپزشکی نیز در مسیر تحول قرار گرفته است. مراکز دندانپزشکی و یا مطب های دندانپزشکی به منظور ارائه خدمات درمانی بهتر اغلب از این تجهیزات استفاده می‌کنند. در این مقاله به معرفی لیست تجهیزات دندانپزشکی پرداخته شده است با ما همراه باشید.

لیست تجهیزات دندانپزشکی

تجهیزات دندانپزشکی شامل وسایل مختلفی است که بر اساس نیاز و مشکل بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تجهیزات را می توان به 5 بخش دسته بندی نمود. این بخش ها عبارتند از تجهیزات حفاظت فردی دندانپزشکی، تجهیزات شستشو و استریلیزاسیون، تجهیزات معاینه دندانپزشکی، تجهیزات بی حسی دندانپزشکی و تجهیزات رادیولوژی در ادامه به معرفی و کارایی هر بخش پرداخته شده است.

1. تجهیزات حفاظت فردی دندانپزشکی

این تجهیزات شامل ماسک، شیلد، عینک محافظ و دستکش و روپوش است که به منظور محافظت از پزشک در برابر انتقال بیماری به بیماری ها و پاشیدن خون به کار می‌رود. همچنین از دیگر تجهیزات حفاطتی و بهداشتی پیشبند دندانپزشکی است که برای جلوگیری از کثیف شدن لباس بیمار در حین درمان می باشد و بسیار پر استفاده است.

2. تجهیزات شستشو و استریلیزاسیون دندانپزشکی

تجهیزات استریل کننده در دندانپزشکی از مهمترین لوازم هستند چرا که عدم استریل مناسب باعث انتقال بیماری از فردی به فرد دیگر می شود. ابزار متعددی در این دسته تجهیزات قرار می‌گیرد:

  • کیسه و جعبه مخصوص استریلیزاسیون که به منظور ضد عفونی کردن وسایل و ابزار دندانپزشکی استفاده می‌شود.
  • دستگاه اتوکلاو و نوارچسب اتوکلاو که برای استریل کردن در دمای بالا و فشار بخار استفاده می‌شود. از چسب نوار نیز برای پیچیدن دور وسایل قبل از قرار دادن در اتوکلاو استفاده می‌شود.
  • دستگاه فور و دستگاه شیمی کلاو و دستگاه تمیز کننده اولتراسونیک نیز نمونه های دیگر از دستگاه های استرلیزاسیون هستند.
  • ظرف نگهدارنده ابزار تیز که برای نگهداری و از بین بردن وسایل برنده استفاده می‌شود.
  • برس بطری و برس فرز که برای شستشوی درون تیوپ‌ های ساکشن و انواع فرز به کار برده می‌شوند.

3. تجهیزات معاینه دندانپزشکی

تجهیزاتی که در دندانپزشکی به طور معمول مورد استفاده قرار می‌گیرند ابزار معاینه است که شامل پنس، سینی وسایل، آینه دهانی و دسته، سوند، پرو پریودنتال و پنس را نام برد که هریک از این وسایل در هنگام معاینه و قبل از انجام هر گونه درمانی استفاده می‌شوند.

4. تجهیزات بی حسی دندانپزشکی

نیز از یک سرنگ تزریق مخصوص که نسبت به سرنگ های معمولی متفاوت است و سرسوزن و محافظ سوزن و کارتریج تشکیل شده است. کارتریج وسیله شیشه ای حاوی ماده بی‌حس کننده است.

5. تجهیزات جراحی در دندانپزشکی

شامل سوند، تیغ بیستوری و دستی برش دهنده و نخ بخیه است که برای آماده سازی حفره دندان قبل از انجام ترمیم توسط پزشک به کار برده می‌شود.

6. تجهیزات ترمیم کننده

تجهیزات دیگر شامل وسایل ترمیم است که شامل یک آینه و پروب پریودنتال، اسپانول و قیچی های ترمیمی برای روکش و بریج هستند. بنابراین می‌توان گفت پراستفاده ترین تجهیزات در دندانپزشکی دستگاه ایمپلنت و سفید کننده دندان، دستگاه های استریلیزاسیون، دستگاه سفید کننده و اشعه ایکس دندان، کمپرسورهای دندانپزشکی و تمیز کننده اولتراسیونیک دندانپزشکی هستند.

7. تجهیزات رادیولوژی در دندانپزشکی

از یک پیش‌ بند سربی و گردنبند محافظ تیروئید به دلیل وجود فلز سرب و نگهدارنده فیلم برای گرفتن فیلم به روش موازی استفاده می‌شود.

سایر تجهیزات دندانپزشکی

شامل تجهیزات ترمیمی، پالیش، انواع فرز، هندپیس ها، تجهیزات اندودنتیکس می‌باشد. از دیگر تجهیزات دندانپزشکی می توان به:

  • یونیت و صندلی
  • آمالگاماتور
  • کاویترون
  • لایت کیور
  • رادیولوژی دندان
  • ساکشن ها
  • تابوره

نیز اشاره کرد که برخی از آنها در ادامه معرفی و بررسی شده است.

یونیت دندانپزشکی

اجزای اصلی یونیت دندانپزشکی عبارتند از:

  1. صندلی دندانپزشکی
  2. چراغ دندانپزشکی
  3. سیستم بهداشتی شامل کاسه کراشوار، دوش آب، ساکشن و بزاق کش
  4. کمپرسور
  5. تابوره ها
  6. میز پزشک

دستگاه آمالگاماتور

آمالگام دندانی ماده ای پودری شکل است به رنگ نقره ای یا سیاه است که برای پر کردن دندان استفاده می شود. برای استفاده از آن باید آن را با جیوه مخلوط کرد تا به صورت خمیر درآید. برای این منظور از دستگاه آمالگاماتور استفاده می شود.

دستگاه لايت كيور

هنگامی که دندان را کامپوزیت می کنیم جهت سفت کردن کامپوزیت در دندان باید از لایت کیور استفاده کرد. این دستگاه با ساطع کردن نور ماوراء بنفش باعث تراکم و فشرده شدن کامپوزیت می شود.

دستگاه كاويترون

کاویترون برای جرم گیری دندان استفاده می شود و دارای 3 نوع اصلی است:

  1. مینی پیزون
  2. پیزون مستر
  3. ایرفلو

دستگاه راديوگرافي دندان

همانطور که از نام این دستگاه بر می آید جهت تصویربرداری از دندانها (تاج، ریشه، گردن) نیز استفاده می شود و شامل سه دسته اصلی است:

  1. رادیوگرافی تک دندان (پری اپیکال)
  2. رادیوگرافی پانورکس
  3. رادیوگرافی سفالومتری

آموزش تجهیزات دندانپزشکی

شرکت های تولید کننده تجهیزات دندانپزشکی و یا شرکت های تأمین کننده این تجهیزات قبل و بعد از فروش تجهیزات خود آموزش های لازم جهت استفاده صحیح از این تجهیزات را به خریداران ارائه می‌دهند.

این شرکت ها و یا تولید کنندگان، کارشناسان خود را ملزم کرده‌اند که به صورت آنلاین و حضوری نسبت به سؤالات و مشکلات استفاده در تجهیزات دندانپزشکی پاسخگو باشند و در صورت لزوم آموزش های لازم را ارائه دهند.

علاوه بر این با گارانتی محصولات خود این امتیاز را به مصرف کنندگان می‌دهند که بدون نگرانی مطب و یا کلینیک خود را به پیشرفته ترین تجهیزات دندانپزشکی تجهیز کنند. البته در هنگام فروش محصولات، در بسته بندی های آنها یک برگه حاوی اطلاعات تجهیزات، گارانتی و روش راه اندازی و بایدها و نباید ها وجود دارد که توصیه می‌شود خریداران قبل از استفاده از این تجهیزات اطلاعات مندرج در این برگه ها را به خوبی مطالعه کنند.

قیمت تجهیزات دندانپزشکی

قیمت تجهیزات دندانپزشکی با توجه به برند تولید کننده و مدت زمان گارانتی متفاوت است. شرکت های تولید کننده یا وارد کننده این تجهیزات با توجه به نوسانات بازار این تجهیزات را قیمت گذاری می‌کنند. تجهیزات پرکاربرد در دندانپزشکی شامل تجهیزات عمومی، یونیت دندانپزشکی، تجهیزات استریل و اندو، تجهیزات تصویربرداری و جراحی، کمپرسور و ساکشن و اینسترومت است که قبل از راه اندازی مراکز، کلینیک و مطب های دندانپزشکی باید نسبت به خرید آنها اقدام کنند.

سخن پایانی: در این مقاله سعی شد تجهیزات پزشکی مورد استفاده در دندانپزشکی معرفی شود. این تجهیزات دارای اجرای متفاوتی هستند که مختصری در مورد آنها توضیح داده شد ولیکن این مقاله در مورد کارایی و اجزای هر دستگاه به زودی توضیحات بیشتری بیان خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *