پزشکی

تفاوت نخ بخیه سیلک و نایلون چیست؟

تفاوت نخ بخیه سیلک و نایلون

مقدمه
یکی از مهمترین لوازم پزشکی مصرفی که در اتاق های عمل جراحی مورد استفاده قرار می گیرد، نخ های بخیه می باشند. این نخ ها در انواع و نمونه های مختلفی تهیه می شوند که در ادامه می خواهیم به معرفی و بررسی تفاوت نخ بخیه سیلک و نایلون بپردازیم. با ما همراه باشید.

معرفی نخ بخیه جراحی و ویژگی های آن

در جراحی، بخیه زدن به معنی دوختن بخش یا قسمتی از بافت بدن است که این کار توسط نخ بخیه جراحی و سر سوزن های مخصوص انجام می شود. این نخ ها در دسته بندی های مختلفی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، طبقه بندی می شوند.

  • طبقه بندی قابل جذب یا غیر قابل جذب بودن
  • مونوفیلامنت یا مولتی فیلامنت بودن نخ های بخیه
  • طبیعی یا مصنوعی بودن این نخ ها

یکی از مهمترین دسته بندی هایی که در مورد انواع نخ بخیه جراحی مطرح است، قابل جذب یا غیر قابل جذب بودن آنها است. در دسته بندی نمونه های قابل جذب می توان به انواع نخ های کاتگوت، کرومیک، ویکرین و دگزان، ماکسون و PDS اشاره کرد. نمونه های غیر قابل جذب نیز شامل نخ های نایلون و همچنین نخ بخیه سیلک می باشد. در ادامه می خواهیم به معرفی این دو نمونه نخ بخیه غیر قابل جذب و تفاوت های آنها بپردازیم.

نخ بخیه سیلک چیست؟

یکی از پرکاربردترین نمونه های نخ در جراحی های مختلف، نخ بخیه سیلک است. این نمونه، نوعی نخ ابریشمی می باشد که دارای ساختاری غیر قابل جذب و استریل می باشد. برای تولید این نخ از فیبر طبیعی لارو کرم ابریشم استفاده شده است. رنگ هایی که در تهیه این نوع از نخ بخیه به کار می رود، شامل سیاه، سفید و آبی می باشد. در اکثر جراحی های حساس مثل جراحی چشم و یا دوخت بافت های نرم بدن از این نوع نخ بخیه استفاده می شود.

نخ بخیه نایلون چیست؟

یکی دیگر از دسته بندی های نخ بخیه جراحی، نخ بخیه نایلون است. این نخ جزء نمونه های رایجی است که در بیشتر عمل های جراحی مورد استفاده قرار می گیرد. در ساخت این نخ از پلی آمید غیر قابل جذب استفاده شده است. رنگی که در ساخت این نوع از نخ بخیه مشاهده می شود، اکثرا آبی است که در اندازه و سایزهای مختلف به کار می رود.

بیشتر بخوانید: انواع نخ بخیه در دندان پزشکی را بشناسید

مقایسه نخ بخیه سیلک و نایلون

هر دو نخ بخیه نایلون و سیلک در دسته بندی نمونه های غیر قابل جذب قرار دارند. ولی در مورد سایر ویژگی ها و مشخصات، تفاوت هایی بین این دو نخ بخیه وجود دارد که باعث کاربردهای گوناگون آنها با یکدیگر شده است. در ادامه به تفاوت هایی که بین هر کدام از این دو نخ از جهات مختلف وجود دارد، اشاره خواهیم کرد.

مقایسه از لحاظ متریال طبیعی یا مصنوعی

یکی دیگر از مشخصات مهمی که در مورد انواع نخ بخیه جراحی سیلک و نایلونی مطرح است، موادی است که در ساختار آنها به کار رفته است. در ساختار نخ های بخیه نایلونی از پلی آمید که نوعی الیاف مصنوعی است، استفاده می شود. در حالی که در نمونه های سیلک، فیبر طبیعی لارو کرم ابریشم که ماده طبیعی است، به کار رفته است. ولی هر دو نوع این نخ های بخیه در دسته بندی غیر قابل جذب قرار دارند.

مقایسه از جهت چند رشته یا تک رشته بودن

یکی دیگر از دسته بندی هایی که در مورد انواع نخ بخیه جراحی مطرح است، تک یا چند رشته بودن آنها است. در نمونه های تک رشته ای، انعطاف بیشتری در محصول وجود دارد و می توان برای بافت های نرم بدن به راحتی استفاده کرد. نمونه های نایلونی به صورت تک رشته ای و چند رشته ای ساخته می شوند. نمونه های تک رشته ای به دلیل انعطاف بالا و کاهش خطر تجمع باکتری در بدن، بیشترین میزان کاربرد را در جراحی ها دارند. نمونه های سیلک به صورت تک رشته ای بوده و در ضخامت های مختلف استفاده می شوند. با توجه به نمره یا سایز نخ بخیه سیلک، می توان نمونه ضخیم یا نازک را تهیه کرد.

فرق نخ جراحی سیلک و نایلون

مقایسه از لحاظ جذبی یا غیر جذبی

هر دو نمونه نخ بخیه سیلک و نمونه نایلونی در دسته بندی نخ های غیر قابل جذب قرار دارند. یعنی بعد از ترمیم بافت و زخمی که نوسط این نخ ها دوخته شده، قابلیت جدا شدن از بافت را به راحتی دارند.

مقایسه از لحاظ رنگ و ضخامت (سایز)

در تولید هر دو نمونه نخ بخیه جراحی سیلک و نایلونی، از اندازه های متفاوتی استفاده شده است. هر کدام از سایزهای مختلف در این نوع از نخ ها، به دلیل کاربردهای گوناگون آنها در بسیاری از عمل های جراحی است. با توجه به نوع بافت بدن و میزان زخمی که باید توسط نخ بخیه دوخته شود، از نخ بخیه در سایز مناسب استفاده می شود.

به غیر از اندازه و سایزی که در تولید انواع نخ های بخیه سیلک و نایلونی به کار رفته، تنوع رنگ نیز از دیگر ویژگی های این محصولات می باشد. اکثر نمونه های نخ سیلک با رنگ مشکی عرضه می شوند و در برخی از موارد نیز می توان نمونه های سفید و آبی را نیز مشاهده کرد. نخ های نایلونی نیز معمولا دارای رنگ آبی می باشند.

بیشتر بخوانید: تفاوت نخ بخیه و چسب بخیه چیست

مقایسه از لحاظ استحکام کششی

از بین انواع نخ بخیه جراحی، نمونه های سیلک از لحاظ استحکام کششی در شرایط بسیار مناسبی قرار دارند. این ویژگی نیز باعث شده تا در اکثر جراحی های حساس مثل جراحی چشم از نخ بخیه سیلک استفاده شود چون هیچگونه واکنش التهابی را در بدن ایجاد نمی کند. استحکام کششی نخ بخیه نایلونی نیز بسیار بالا می باشد. این قابلیت باعث می شود تا در بسیاری از جراحی های مهم و معمول از این نوع نخ بخیه برای دوخت زخم و بافت های بدن استفاده کرد. حتی بعد از التیام زخم و بافت بدن نیز می توان این نوع نخ را از بافت بدن جدا کرد.

هر نخ بخیه برای کدام جراحی مناسب تر است؟

تنوع در ساختار و ویژگی های انواع نخ بخیه جراحی به دلیل شرایط گوناگونی است که پزشکان هنگام انجام عمل های جراحی با آن روبرو هستند. دو نمونه نخ سیلک و نایلونی نیز که در دسته بندی نمونه های غیر قابل جذب قرار دارند، در بسیاری از عمل های جراحی مورد استفاده قرار می گیرند. نخ های نایلونی بیشترین میزان استفاده را در مراکز درمانی دارند. در اکثر عمل های جراحی با توجه به شرایط و نوع زخم بیماران، نخ نایلونی  مورد استفاده قرار می گیرد. نخ های سیلک هم به دلیل بافت نرم و کششی بالای خود برای دوخت بافت های نرم بدن استفاده می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *