مقدمه
چسب حصیری یکی از انواع چسب های پزشکی است که به منظور چسباندن پانسمان به زخم کاربرد دارد. در این مقاله درباره چسب حصیری و روش استفاده از آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
چسب حصیری چیست؟
چسب حصیری نوعی چسب پزشکی، برای چسباندن پانسمان به زخم است. این نوع چسب از دولایه تشکیل شده است. یک لایه شامل پلییورتان میشود که خاصیت چسبندگی دارد. لایهی دیگر پارچهای نازک، منفذدار و بدون پرز از جنس آکریلیک میباشد. ترکیب این دو لایه در کنار هم، یک محصول پزشکی پر کاربرد را به وجود آورده است.
معمولا چسبها تا زمانی که زخم احتیاج به پانسمان دارد، با پوست انسان در ارتباط هستند. به همین علت مواد سازنده آنها باید به گونهای باشد که بیمار را کلافه نکند. برخی از چسبها در زمان کنده شدن، پوست را آزار میدهند. برخی باعث عرق کردن زخم و عفونت آن میشوند. اگر جنس چسب خوب نباشد، ممکن است موجب بروز حساسیتهای پوستی نیز شود. چسب حصیری پانسمان، برای جلوگیری از تمام مشکلات ذکر شده، تولید شده است.
قیمت مناسب این چسب و ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، آن را به یکی از پر طرفدارترین و پر کاربردترین محصولات پزشکی مبدل ساخته است. امروزه در بیشتر بیمارستانها برای فیکس کردن پانسمان بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند، از همین نوع چسب استفاده میکنند. در ادامه به توضیح مشخصات این چسب خواهیم پرداخت.
نام دیگر چسب حصیری
چسب حصیری گاهی اوقات به عنوان نوار چسب پانسمان یا نوار چسب جراحی نیز شناخته میشود. چسب حصیری یک نوار چسب تولید شده از پلی استر نرم و غیر بافته با چسب پلی آکریلات درجه پزشکی ضد حساسیت است. این نوار چسب پزشکی، سبک، قابل تنفس، انعطاف پذیر و سازگار با پوست است.
چسب حصیری یکی از پرکاربردترین محصولات پزشکی موجود در بازار است. این نوار چسب راحتی و انعطاف پذیری را برای بیماران فراهم میکند و برای بسیاری از روش های پانسمان ایده آل است. تولید کنندگان چسب حصیری را در انواع سایزها تولید و به بازار عرضه میکنند.
بیشتر نوار چسب های حصیری پهن هستند و حرکت آزادانه را برای بیمار امکان پذیر میکنند و به پوست اجازه تنفس میدهند. این چسب ها شفاف هستند و پانسمان را به خوبی در جای خود نگه میدارند. شفاف بودن آن باعث میشود، پزشکان ترشحات زخم را به راحتی مشاهده کنند و در صورت نیاز پانسمان را تعویض کنند. نوار چسب حصیری به خصوص برای پانسمان های اطراف مفاصل استفاده میشوند.
این چسب همچنین اجازه تبخیر هرگونه رطوبت را به پوست میدهد و خطر خیس شدن پوست را کاهش میدهد. رطوبت بیش از حد میتواند روند بهبود زخم ها را کاهش دهد. کاهش سطح رطوبت پوست، همچنین میتواند باعث کاهش کلونیزاسیون باکتری ها شود که از بروز عفونت های پوستی جلوگیری میکند. چسب حصیری بدون درد و به آسانی از پوست جدا میشود و هیچ ردی از خود باقی نمی گذارد.
موارد مصرف چسب حصیری
چسب پانسمان حصیری مانند دیگر وسایل کمکهای اولیه، برای کمک به جلوگیری از خونریزی طراحی شده است. وقتی زخم بیش از حد عمیق باشد، برای کمک به پلاکتهای خون به عوامل خارجی نیز احتیاج است. گاز استریل و پانسمان، جلوی جریان خون را گرفته و به پلاکتها زمان میدهند تا در محل زخم تجمع کنند. اگر با هر حرکت بیمار، پانسمان جا به جا شود، زخم سر باز کرده و دوباره خونریزی خواهد کرد.
چسب حصیری یکی از محصولات پزشکی است که اجازه جا به جایی گاز استریل یا پانسمان را نمیدهد بنابراین به تسریع بهبود زخم کمک خواهد کرد. در ادامه به برخی دیگر از موارد مصرف این چسب اشاره خواهیم کرد:
- در فیکس کردن پانسمان زخم جراحی کاربرد فراوانی دارد. به علت چسبندگی بالا و سطح پوشش مناسب، زخم را ثابت نگه میدارد. همین امر موجب جوش خوردن زودتر بخیههای بیمار خواهد شد.
- بیمارانی که برای عمل جراحی در بیمارستان بستری میشوند و مشکلات حاد دارند، به طور دائم نیاز به تزریقات پیدا خواهند کرد. برای راحتی بیمار و تسریع در تزریق، آنژیوکد، درن یا کاتتر را در رگ بیمار قرار میدهند. برای ثابت نگه داشتن آنها به چسبی محکم و ضد حساسیت نیاز داریم که بهترین انتخاب چسب پانسمان حصیری است.
- برای پانسمان زخم بستر، زخمهای عروقی، دیابتی یا برخی بیماریهای پوستی بسیار مناسب میباشد. این چسب باعث تعرق، حساسیت و عفونت نمیشود و در حین حرکت برای بیماران مزاحمت ایجاد نخواهد کرد.
ویژگیهای چسب ضدحساسیت حصیری
حال که با کاربرد این چسبآشنا شدهایم، بهتر است ببینیم که چه ویژگیهایی موجب پر طرفدار شدن این چسبها شده است. تمام ویژگیهای این محصول پزشکی به علت مواد سازندهی مناسب آن، بدست میآید. برای مثال:
- این چسب کاملا ضد حساسیت است. این ویژگی به دو علت وجود دارد. اولین مورد این است که لایهی آکریلیکی که روی چسب آن قرار دارد از مواد کاملا ضد حساسیت میباشد. دوم، پارچهای که در این چسب به کار گرفته شده است، کاملا بدون پرز و الیاف است. این مورد باعث میشود که پوستهای حساس دچار بروز هیچگونه حساسیتی نشوند.
- ضد تعریق بودن این چسب به علت منافذ بسیاری است که روی پارچهی آن تعبیه شده است. این منافذ باعث میشوند که در حین بسته نگه داشتن زخم، هوا به صورت مداوم در جریان باشد. اکسیژن یکی از عوامل مهم برای بهبود هر چه سریعتر زخم میباشد.
- نوع چسب و نوع پارچهی حصیری این چسب، خاصیت ارتجاعی آن را پدید آوردهاند. کشسانی بالای این چسب، امکان حرکت راحت و بی دردسر را به بیمار میدهد و پوست در حین حرکت، کشیده و آزرده نخواهد شد.
مزایای چسب حصیری
تمام ویژگیهای ذکر شده برای چسب حصیری ضد حساسیت، مزیت آن محسوب میشوند. برای افرادی با پوست حساس، ضد حساسیت بودن این چسب یک موهبت بزرگ است. بیمار در حال نقاهت در حالت عادی احساس کلافگی دارد، اگر به چسب پانسمان خود حساسیت نشان دهد، سوزش و خارش هم به دردهای او اضافه خواهد شد.
هواپذیری این چسب از مزیتهای بزرگ آن به حساب میآید چرا که با تامین اکسیژن برای بهبود زخم، زمان نقاهت را بسیار کوتاه میکند. وقتی زخم در معرض هوا باشد و مدام عرق نکند بسیار زودتر جوش خواهد خورد.
بسیاری از مواقع که مفاصل انسان نیاز به پانسمان پیدا میکند، حرکت بیمار به علت چسبهای بیکیفیت بسیار محدود میشود و با هر حرکت کوچک، زخم کشیده شده و خونریزی میکند. خاصیت ارتجاعی چسب حصیری پانسمان، اجازه میدهد مفاصل به آسانی و بدون آسیب به زخم حرکت کنند.
نحوه استفاده از چسب حصیری
این چسبها در سایزبندی های مختلف و به صورت پک شده، به فروش میرسند. تنها کافیست لایهی محافظ روی چسب را بکنید و آن را مطابق با محل زخم بچسبانید.
اگر موارد مصرف شما زیاد است بهتر است رول چسب را خریداری کنید. رول این چسبها دارای خطکشیهای یک سانتی است. شما با توجه به وسعت محل زخم با قیچی بخشی از چسب را برش میزنید، لایهی محافظ چسب را میکنید و آن را روی زخم شستشو داده شده، میچسبانید.
علاوه بر چسباندن راحت، زمانی که قصد تعویض چسب را داشته باشید، بدون هیچ دردسری از پوست جدا میشود و موجب آسیب به پوست نیز نمیشود.
روش استفاده از چسب حصیری
چسب حصیری نوعی چسب پزشکی است که برای محکم کردن باند یا سایر پانسمان ها روی زخم ها استفاده میشود. چسب حصیری از موادی مانند پلی استر مصنوعی به صورت نبافته تولید میشود. چسب های نبافته نفوذ پذیری هوای بیشتری نسبت به چسب های بافته شده ارائه میدهند. این چسب ها به پوست اجازه میدهند به طور طبیعی نفس بکشد، رطوبت و عرق را از بین ببرد و به طور موثر از عفونت زخم جلوگیری کند.
آنها همچنین چسبندگی قوی دارند و به راحتی جدا نمیشوند. هنگام برداشتن، چسب حصیری به زخم نمیچسبد و به سلول های اپیتلیال جدید آسیب نمیرساند. آنها با کاهش درد و ضربه در هنگام پانسمان به بیماران کمک میکنند احساس بهتری داشته باشند.
روش استفاده از چسب های حصیری بسیاری راحت است. تولید کنندگان آنها را برای استفاده راحت تر به صورت رولی تولید میکنند. برای استفاده از این چسب ها ابتدا محل آسیب دیده را بانداژ و تمیز کنید. سپس مقدار مناسبی از چسب حصیری را برش دهید. یک قسمت از چسب حصیری را به آرامی بر روی محل آسیب دیده قرار دهید و به آرامی فشار دهید تا هوا از زیر چسب پانسمان خارج شود. برای طرف دیگر نیز همین کار را انجام دهید. این چسب ها به راحتی استفاده میشوند و چسبندگی و انعطاف پذیری بالایی دارند.
نتیجهگیری
برای اینکه زخم جراحی شده هر چه سریعتر بهبود پیدا کند، باید هر روز شستشو داده شود. پس از شستشو، محل زخم را خشک کنید. مرطوب ماندن زخم میتواند موجب بروز قارچ، عفونت یا التهاب شود. برای جلوگیری از چنین مشکلاتی بهتر است از لوازم پزشکی با کیفیت استفاده کنید. چسبی که در این مقاله به معرفی آن پرداختهایم، میتواند کار شما را بسیار آسان کند و به سرعت چسب بیمار خود را تعویض فرمایید.