پزشکی

انواع سوزن برای بخیه زدن

انواع سوزن بخیه

مقدمه: سوزن بخیه یکی از لوازم پرکاربرد در پزشکی است که جنس آن معمولاً استنلس استیل بوده و در اشکال و اندازه متفاوتی تولید و به بازار عرضه می‌شود. سوزن بخیه را می‌توان برای دوختن بافت های مختلف بدن استفاده کرد زیرا احتمال اینکه در حین بخیه‌ زدن شکسته یا آسیب ببیند بسیار کم است. سوزن‌ های بخیه یکبار مصرف نیستند بنابراین پس از استریل شدن قابلیت استفاده دوباره را دارند. در ادمه به معرفی انواع سوزن پرداخته شده است با ما همراه باشید.

انواع نخ بخیه

نخ بخیه به عنوان یکی از ضروری ترین لوازم اتاق عمل برای ترمیم و بستن قسمت های آسیب دیده بدن به کار می‌رود. نخ بخیه با توجه ‌به مواد اولیه به دو شکل نخ بخیه جذبی و غیر جذبی تقسیم می‌شود.

نخ های بخیه جذبی به دو شکل طبیعی و مصنوعی در دسترس هستند. نوع طبیعی این نخ های جذبی مانند ساده یا پلین (نخ بخیه ویکریلنخ بخیه کرومیک یا گاتگوت کرومیک  اغلب برای ترمیم زخم های عمقی استفاده می‌شوند. نخ های جذبی مصنوعی مانند ویکریل و داکسون که استحکام خود را بین 2 تا 6 ماه از دست می‌دهند اغلب در قسمت های مخاط و داخل دهان استفاده می‌شوند.

نخ بخیه غیر قابل جذب نیز به دو شکل طبیعی و مصنوعی تقسیم می‌شود. نوع طبیعی آن مانند نخ بخیه سیلک خالص، نخ سیلک روکش دار، نخ پنبه ای، نخ کتانی و نخ سیمی ضد زنگ که در برابر عوامل بیولوژیکی مقاوم هستند پس از مدتی توسط پزشک برداشته می‌شوند.

نخ های غیر قابل جذب مصنوعی نیز مانند نخ نایلون تک رشته ای و چند رشته ای بدون روکش و چند رشته ای روکش دار تقسیم می‌شوند که اغلب در قسمت های سطحی پوست به کار می‌روند. علاوه بر این نخ بخیه از نظر ظاهر فیزیکی نیز به دو شکل تک رشته ای که منعطف تر هستند و کاربرد راحتی دارند و چند رشته ای که شامل بافته شده و پیچیده است، تقسیم می‌شوند.

انواع سوزن بخیه

سوزن بخیه به دو شکل سوزن جدا و سوزن متصل تولید می‌شود که هر یک نیز دارای مزایای خاصی هستند. به‌ عنوان‌ مثال سوزن هایی که نخ جدا دارند یکبار مصرف نیستند و اغلب برای آسیب های ایجاد شده بر روی پوست استفاده می‌شوند.

سوزن هایی که نخ متصل دارند نیز به دلیل اینکه فرآیند نخ کردن را لازم ندارند باعث تسریع انجام بخیه در جراحی ها می‌شوند. بر همین اساس سوزن بخیه با قیمت های متفاوتی در بازار موجود است و جراحان می‌توانند بر اساس نیاز خود آنها را به صورت حضوری یا خرید آنلاین از فروشگاه های تجهیزات پزشکی تهیه نمایند.

بعضی از انواع سوزن بخیه نیز دارای نخ متصل هستند که استفاده از آنها باعث صرفه ‌جویی در وقت می‌شود. آنها همچنین باعث افزایش سرعت عمل پزشک نیز می‌شوند. سوزن های بخیه شامل سوزن بخیه صاف، 1.4 دایره، 8.3 دایره، 1.2 دایره، 5.8 دایره، منحنی مرکب، نیمه منحنی یا ski و canoe هستند که دو مورد آخر برای جراحی ‌های لاپاراسکوپی استفاده می‌شوند.

سوزن بخیه راند سطح مقطع گردی دارد و به دو صورت انتهای کند و انتهای تیز برای قسمت‌ های متفاوت بدن استفاده می‌شود. سوزن بخیه کاتینگ به دلیل داشتن نوک بسیار تیز برای بخیه‌ زدن  قسمت های حساسی مانند تاندون ها و صلبیه چشم به کار می‌رود. سوزن بخیه اسپاچولا نیز اغلب برای بافت‌ های سفت مانند حلق و حفره دهان استفاده می‌شود. سوزن کات هم برای بخیه زدن پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع بخیه

بخیه به عنوان یکی پرکاربردترین روش های پزشکی است که پزشکان در هنگام انجام جراحی برای ترمیم و نگه داشتن دو بافت آسیب دیده در کنار هم از آن استفاده می‌کنند. با توجه ‌به شرایط بیمار، پزشک نوع خاصی از بخیه را انجام می‌دهد که در ادامه به صورت مختصر شرح داده شده است.

بخیه مداوم یکی از انواع بخیه است که پزشک برای انجام آن از یک رشته نخ بخیه استفاده می‌کند. این بخیه بسیار مستحکم بوده و با سرعت بالایی انجام می‌شود.

بخیه منقطع نیز یکی از انواع بخیه است که از چند رشته نخ بخیه برای ترمیم استفاده می‌شود. مزیت نخ بخیه منقطع این است که با از بین رفتن یک بخیه سایر بخیه ها سالم می‌مانند و زخم را بسته نگه می‌دارند.

بخیه های عمیق که در قسمت پایینی بافت آسیب دیده انجام می‌گیرد و بخیه های دفن شده که در زیر ناحیه آسیب دیده استفاده می‌شوند انواع دیگر بخیه هستند.

دو نوع از متداول ترین بخیه ها نیز بخیه رشته ای و زیر جلدی هستند. نوع رشته ای یا پیوسته که به منظور کاهش سطح زخم استفاده می‌شود. نوع جلدی نیز اغلب در لایه ای از بافت که زیر  پوست قرار دارد، استفاده می‌شود.

بخیه زدن در دو مرحله انجام می‌گیرد اول سوزن وارد پوست شده و از داخل زخم بیرون کشیده می‌شود و سپس از داخل زخم از سمت دیگر پوست خارج می‌شود. ترتیب بخیه زدن بر روی پوست شامل بخیه زدن از وسط زخم و سپس اضافه کردن بخیه به دو طرف زخم و اضافه کردن سایر بخیه ها برای تکمیل کار و بستن جراحت است.

آموزش انواع نخ بخیه

انتخاب نخ بخیه به نوع زخم یا آسیب و محل جراحت بستگی دارد که با توجه به این موارد پزشک نخ و سوزن بخیه را انتخاب می‌کند. انواع نخ جذبی را قبل استفاده در نمک کرومیک به منظور بالا بردن مدت زمان جذب قرار می‌دهند و اندازه آنها از 3 تا 7-0 متفاوت است. این نخ های جذبی در قسمت های حساس بدن و در بافت هایی که ممکن است به دلیل استفاده از نخ غیرقابل جذب خاصیت سنگ سازی پیدا کند، استفاده می‌شود.

نخ های غیر جذبی که قدرت کشش و استحکام بیشتری دارند معمولاً برای بافت های نرم مانند چشم و جراحی های ترمیم تاندون، زخم های سطحی و در عمل های ارتوپدی و جراحی های اعصاب به کار می‌روند.

این موارد در مبحث آموزش انواع نخ بخیه در مراکز درمانی و دانشگاه ها با جزئیات بیشتری شرح داده می‌شود. علاوه بر این به صورت عملی نیز بر روی ماکت ها انجام می‌شود تا کادر درمان و اتاق عمل کاملاً با آنها آشنا شوند.

سخن پایانی: سوزن بخیه دارای دو نوع اصلی راند و کات است که با توجه به نوع جراحی و پارگی می بایست نوع مناسب توسط متخصص انتخاب شود. اکثر این نوع سوزن ها همراه با نخ می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *