مقدمه
سرنگهای مخصوص انسولین از دو نوع سرجدا و یکپارچه (متصل) تشکیل شدهاند. در ادامه این مطلب از مجله درمارز تمام نکات مربوط فرق سرنگ انسولین سرجدا و یکپارچه را مورد بررسی قرار خواهیم داد. تا پایان همراه ما باشید.
سرنگ انسولین، یکی از تجهیزات پزشکی جدانشدنی از بیماران دیابتی است. تعداد بیماران دیابتی در کشور ما هر روزه رو به افزایش است. این بیماری یک ناهنجاری ارثی میباشد که از پدر یا مادر به فرزندان منتقل میشود. قندهای موجود در بدن، توسط مادهای به نام انسولین تجزیه میشوند و انرژی مورد نیاز فرد را تامین میکنند. در افرادی که به دیابت مبتلا هستند، غدد پانکراس توانایی ترشح انسولین را ندارند بنابراین قندها تجزیه نشده و میزان آنها در خون بالا میرود.
پزشک بر اساس میزان قند خون این افراد، دوز مشخصی از انسولین را تعیین خواهد کرد که به صورت روزانه باید به بدن فرد تزریق شود. تزریق انسولین، یک تزریق زیر جلدی ساده است که توسط خود بیمار انجام میشود. سرنگ انسولین در انواع مختلفی تولید شده است تا بیماران به راحتی و با کمترین درد تزریق خود را انجام دهند.
سرنگ انسولین سرجدا چیست؟
هر سرنگ از سه قسمت تشکیل میشود:
- بدنه یا محفظه؛ که استوانهای مدرج است و دارو در آن قرار میگیرد.
- پیستون؛ استوانهای که درون بدنه قرار گرفته و با عقب کشیدن آن، دارو وارد سرنگ میشود.
- سر سوزن؛ قسمتی که در هنگام تزریق وارد بدن شده و محتوای سرنگ را به بدن بیمار منتقل میکند. خود سر سوزن ها از سه بخش نوک سوزن، تنه سوزن و هاب (قسمت متصلکننده سوزن به بدنه) تشکیل خواهند شد.
سرنگ انسولین از کوچکترین آمپولهای موجود در بازار است. دوز تجویزی انسولین برای بیماران معمولا بین 3/0 سیسی تا 1 سیسی میباشد بنابراین حجم محفظهی آمپولهای انسولین نیز به همین میزان طراحی شده است.
سرنگهای انسولین به دو دستهی سرجدا و متصل تقسیم میشوند. سرنگهای سرجدا نوعی هستند که سر سوزن سرنگ از بدنه آن جدا خواهد شد. از معایبی که سرنگ انسولین سرجدا دارد این است که در هنگام کشیدن دارو، بخشی از آن در هاب سوزن گیر کرده و دوز دارو را تغییر خواهد داد. انسولین از داروهای حساسی است که باید دوز دقیق آن به بدن برسد بنابراین بیمار باید در هنگام استفاده از این سرنگ، دقت لازم را داشته باشد.
سرنگ انسولین متصل چیست؟
همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، دوز داروی انسولین باید به طور دقیق به بدن بیمار دیابتی تزریق گردد. به همین دلیل محفظه آمپولهای انسولین بسیار دقیق مدرج شده است تا بیمار دچار اشتباه نشود. سرنگ سرجدا ممکن است مقداری از دارو را با گیر کردن در هاب سوزن هدر دهد. برای رفع این مشکل سرنگ انسولین متصل یا یکپارچه وارد بازار شده است.
در این سرنگها سر سوزن مستقیما به بدنه آمپول متصل است و قابل جدا شدن نمیباشد. بیمار به راحتی دارو را وارد محفظه میکند و بدون اینکه حتی یک قطره از آن هدر برود، به خود تزریق خواهد کرد. تزریق زیرجلدی انسولین باید به اندامهایی مانند: شکم، ران یا بالای بازوها که دارای بافت چربی بیشتری است، انجام شود.
سرنگ متصل احتمال جدا شدن و پریدن سرسوزن در زمان تزریق را صفر میکند. میتوان نتیجه گرفت که این سرنگها هم از لحاظ میزان دقیق دوز دارو و هم از نظر امنیت تزریق، مناسبتر خواهند بود.
فرق سرنگ انسولین سرجدا و یکپارچه از لحاظ قیمت
برای یک بیمار مبتلا به قند شیرین، قیمت آمپولها بسیار مهم است. بیماری که روزانه دو الی چهار عدد آمپول برای تزریق داروی خود نیاز دارد، ممکن است روی اختلاف جزئی قیمت یک آمپول نیز حساس باشد. نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که، این آمپولها ارتباط مستقیم با بدن و سلامتی انسان دارند. اگر هزینه بیشتر، امکانات بهتری در اختیار بیمار بگذارد، ارزشش را دارد.
قیمت آمپولهای متصل یا یکپارچه، مقدار ناچیزی گرانتر از آمپولهای سرجدا است. این اختلاف قیمت به قدری پایین است که با توجه به مزایای آمپولهای متصل، میتوان آن را نادیده گرفت. وقتی کیفیت آمپولی که استفاده میکنید بالا باشد، در زمان تزریق درد کمتری احساس خواهید کرد.
فرق سرنگ انسولین سرجدا و یکپارچه از لحاظ کارایی
ممکن است با خود بیندیشید که تفاوت انواع مختلف سرنگ انسولین تنها در شکل ظاهری آنها است. تفاوتهای بیشتر در جزئیات سازنده این آمپولها میباشد. همانطور که میدانید سر سوزن سرنگ سرجدا توسط هاب سوزن به بدنه آمپول متصل میشود. نشت دارو از قسمت هاب سوزن و تغییر دوز دارو، تنها یکی از معایب این سرنگ است.
سر سوزن متصل به هاب، باید ضخامت کافی را داشته باشد. همین امر موجب شده که گیج (واحد اندازهگیری قطر سوزن؛ هرچه گیج سوزن بیشتر باشد، قطر آن کمتر خواهد بود.) سرنگ سرجدا از سرنگ متصل پایینتر باشد. قطر بیشتر سر سوزن باعث درد بیشتر در زمان تزریق به بیمار خواهد شد.
دومین نکته مهم در تفاوت سرنگ انسولین متصل و سرجدا، باقی ماندن دارو در هاب سوزن است. اگر به درجهبندی یک سرنگ نگاه کنید، متوجه خواهید شد که اعداد با چه جزئیاتی روی محفظه درج شدهاند. این موضوع نشاندهندهی این است که هر قطره از دوز تجویزی انسولین باید به بدن برسد.
از کجا بدانیم کدام نوع سرنگ انسولین برای ما مناسبتر است؟
ویژگی یک آمپول مناسب برای تزریق در تمام آنها مشترک است. در واقع آمپول باید با کمترین درد تمام دارو را به بدن بیمار منتقل کند. در ادامه ویژگیهای یک آمپول مناسب برای افراد مبتلا به قند را شرح خواهیم داد:
- آمپول متصل یا یکپارچه، تمامی دارو را بدون هیچ نشت و هدر رفتی به بدن بیمار منتقل میکند.
- سر سوزن تا جای ممکن باید باریک باشد تا در هنگام ورود به بافت چربی موجب درد نشود.
- سیلندر و پیستون آمپولها باید روان باشد تا در کمترین زمان تزریق انجام گیرد.
میتوان گفت آمپولهای یکپارچه تمامی ویژگیهای مناسب برای بیماران را تامین خواهد کرد. با توجه به اینکه دارو را در چند دوز روزانه و در کدام نقطه از بدن تزریق میکنید، میتوانید آمپول مورد نظر خود را انتخاب کنید.
نتیجهگیری
انتخاب یک آمپول مناسب برای بیمارانی که قند دارند، بسیار حائز اهمیت است. به همین منظور بهتر است از برندهای با کیفیت مانند برند بی دی آمریکایی یا حلما و آوا در تولیدات ایرانی، خرید فرمایید.