پزشکی

سرنگ گاواژ چیست و انواع آن

سرنگ گاواژ

مقدمه: سرنگ گاواژ یک وسیله پزشکی است که وقتی کودک یا بزرگسال قادر به دریافت غذای کافی به صورت جامد یا مایع توسط فرآیند بلع نباشد مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله به معرفی سرنگ گاواژ چیست و انواع آن پرداخته شده است با ما همراه باشید.

سرنگ گاواژ ممکن است به طور موقت یا دائم بسته به وضعیت پزشکی فرد استفاده شوند. سرنگ گاواژ راه حلی برای رفع نیازهای موقت یا طولانی مدت تغذیه است. مواد خوراکی توسط این سرنگ از طریق یک سوراخ کوچک در دیواره شکم به داخل معده هدایت می‌شود.

این روش تغذیه معمولاً زمانی استفاده می‌شود که بیماران در هضم غذای خود مشکل داشته باشند یا زمانی که آسپیراسیون غذا به داخل حفره ریوی نگران کننده است. داروها را نیز می‌توان از طریق این سرنگ بطور مستقیم به معده منتقل کرد.

مشاوره و خرید درمارز

سرنگ گاواژ چیست؟

سرنگ گاواژ که به آن لوله NG نیز می‌گویند یکی از انواع سرنگ است که کاربردهای متعددی در پزشکی دارد. می‌توان از آن در محیط های بیمارستانی یا در منزل برای مراقبت از بیمار استفاده کرد. از این وسیله پزشکی اغلب برای تغذیه استفاده می‌شود، به خصوص زمانی که یک فرد برای خوردن غذا از طریق دهان با مشکل مواجه است. بنابراین، کارکنان مراقبت های بهداشتی و افراد متخصص در مراقبت های خانگی، از جمله والدین باید روش استفاده از این وسیله را بلد باشند.

سرنگ گاواژ از نظر اندازه در سایزهای مختلفی وجود دارد. از این وسیله همچنین می‌توان برای تخلیه مایعات از دستگاه گوارش استفاده کرد. پس از برخی جراحی‌ های گوارشی افراد ممکن است به تخلیه مایع معده از طریق لوله NG نیاز داشته باشند.

در پزشکی کاربردهای متعددی برای این وسیله وجود دارد. ممکن است غذا یا داروی مایع از طریق آن مصرف شود. برخی از مایعات/داروهایی که معمولاً در لوله NG استفاده می‌شوند شامل زغال فعال است که در موارد مسمومیت یا مصرف بیش از حد داروها استفاده می‌شود.

تغذیه با سرنگ گاواژ فقط برای افرادی که نمی‌توانند از راه های معمولی غذا بخورند نیست، بلکه ممکن است برای افرادی که از خوردن غذا امتناع می‌کنند، مانند افرادی که دارای بیماری هایی مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی هستند، استفاده شود.

سرنگ گاواژ در کودکان، معمولاً در مواردی استفاده می‌شود که عدم رشد تشخیص داده شده است، یا زمانی که کودک به دلیل تأخیر شدید رشد یا ناتوانی جسمی قادر به خوردن غذا از طریق دهان نیست. در بزرگسالان، بیماران مبتلا به زوال عقل یا سایر اختلالات روانی ممکن است از طریق این وسیله تغذیه شوند. استفاده از این سرنگ ها همچنین ممکن است در طول مراقبت های پایان عمر در شرایطی مانند سرطان ضروری باشد.

محصول پیشنهادی:
برای خرید سرنگ در انواع مختلف روی لینک کلیک کنید.

انواع سرنگ گاواژ

انواع سرنگ گاواژ

دو نوع اصلی سرنگ گاواژ با دو هدف اصلی وجود دارد که شامل تک لومن و دو لومن است. در ادامه این دو وسیله بطور کامل شرح داده می‌شود.

تک لومن

لوله NG تک لومن یک کانال باریک و منفرد برای رساندن داروها و مواد غذایی از یک طرف به معده شما دارد. این کانال دارای قطر کوچکی است (محفظه کوچک) که آن را تا حد ممکن راحت می‌کند، زیرا ممکن است تا چند هفته در محل قرار گیرد.

دو لومن

لوله NG دو لومن به طور خاص برای مکش طراحی شده است، اما می‌توان از آن برای مقاصد دیگر نیز استفاده کرد. این وسیله دو کانال دارد، یک کانال پهن تر برای مکش و یک کانال باریک که به عنوان دریچه هوا برای کاهش فشار خلاء عمل می‌کند. این شکل خاص به جلوگیری از چسبیدن لوله به پوشش معده شما در حین ساکشن کمک می‌کند.

محصول پیشنهادی:
برای خرید سرنگ گاواژ در انواع مختلف روی لینک کلیک کنید.

سرنگ گاواژ فلزی

سرنگ های گاواژ عموما برای تغذیه از طریق سوند، تخلیه ادرار از مثانه، شستشوی کاتترها، لوله ها و سایر وسایل استفاده می‌شوند. این سرنگ ها مزایای بسیار زیادی را به بیماران و پزشکان ارائه می‌دهند. در گذشته سرنگ گاواژ را از فلز یا شیشه تولید می‌کردند. این سرنگ ها بعد از استریل شدن برای بارها مورد استفاده قرار می‌گرفتند و قیمت بالایی داشتند.

از آنجایی که سرنگ گاواژ با مواد بسیار زیادی سروکار دارد، ممکن است آلوده شده و باعث بروز بیماری های مختلف عفونی در بیمار شود. از این رو، امروز سرنگ گاواژ فلزی دیگر تولید و استفاده نمی‌شود و به جای آن سرنگ های گاواژ تولید شده از پلاستیک به صورت یکبار مصرف به بازار عرضه می‌شوند که قیمت بسیار کمتری نسبت به سرنگ گاواژ فلزی دارند.

سرنگ گاواژ برای سونوگرافی

سرنگ های گاواژ کاربردهای بسیار مختلفی دارند. یکی از کاربردهای این سرنگ برای سونوگرافی است. در سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی بی خطر برای سلامتی، تصویری از اندام ‌ها، بافت ‌ها و سایر ساختارهای داخل بدن ایجاد می‌شود. در برخی از موارد برای نمونه برداری و خارج کردن مایع از شکم از سرنگ گاواژ استفاده می‌کنند.

سرنگ گاواژ دارای نوک بلند و مستقیم است که برای تزریق یا کشیدن مایعات از کاتترهای فولی، لوله های پزشکی و موارد دیگر ایده آل است. اجزا این وسیله پزشکی از پلی پروپیلن شفاف با خطوط درج بندی شده تهیه می‌شود.

سرنگ گاواژ همچنین دارای یک درپوش محافظ است که نوک سرنگ را از آلودگی محافظت می‌کند. این سرنگ ها به صورت استریل شده به بازار عرضه می‌شوند و پس از هر بار استفاده باید دور انداخته شوند. سرنگ های گاواژ در سونوگرافی بیشتر برای تمیز کردن کاتترها استفاده می‌شوند.

موارد استفاده از سرنگ گاواژ در نوزادان

تغذیه با سرنگ گاواژ در نوزادان زمانی انجام می‌شود که شیردهی امکان پذیر نباشد. مثلا کودک نمی‌تواند شیر بخورد یا مادر نمی‌تواند به او شیر بدهد. در موارد زیر نیز تغذیه با سرنگ ممکن است توصیه شود:

  • نوزادان نارس با رفلکس های بدوی ضعیف
  • نوزادانی که پس از مداخلات زایمان بهبود می‌یابند
  • نوزادانی که با شرایط پزشکی یا نقص های مادرزادی مانند شکاف لب یا شکاف کام متولد می‌شوند
  • کودکی که نمی‌تواند از سینه مادر تغذیه کند
  • مادر نمی‌تواند بلافاصله به نوزادش شیر بدهد

محصول پیشنهادی:
برای اطلاع از قیمت سر سوزن در انواع مختلف روی لینک کلیک کنید.

نام دیگر سرنگ گاواژ

سرنگ گاواژ یک سرنگ بدون سرسوزن است. این سرنگ همچنین با نام های دیگری مانند سرنگ کاتتر بلند یا سرنگ نوک دار نیز نامیده می‌شود. این سرنگ ها از پلاستیک پلی پروپیلن گرید پزشکی و غیر حساسیت زا تولید می‌شوند. سرنگ گاواژ معمولا با یک تیوب کار می‌کنند. تیوب یک لوله انعطاف پذیر است که از طریق یک دهانه باریک به داخل حفره بدن، به ویژه مثانه، برای خارج کردن مایع وارد می‌شود.

یکی دیگر از کاربردهای سرنگ گاواژ استفاده به همراه لوله های غذایی است. لوله تغذیه بینی (NGT) غذاها و مایعات را از طریق بینی به معده می‌رساند. اگر بیمار نتواند غذا یا داروهای خود را ببلعد، به NGT نیاز دارد. پس از قرار گرفتن صحیح لوله تغذیه بینی، پزشکان با استفاده از سرنگ گاواژ غذا و مایعات را به داخل معده هدایت می‌کند.

پزشکان در بیشتر مواقع برای ضد عفونی کردن زخم ها از سرنگ گاواژ استفاده می‌کنند. استفاده از این سرنگ ها به جای وسایل پزشکی دیگر، خطر آلودگی زخم را کاهش می‌دهند و شستشوی زخم را بسیار راحت تر می‌کنند. این سرنگ ها به خوبی با گاز اتیلن اکساید استریل و بسته بندی می‌شوند. توصیه می‌شود از سرنگ های گاواژ یکبار استفاده کنید و پس از استفاده آن ها را به طور صحیح در سیفتی باکس ها دفع و امحا کنید.

سرنگ گاواژ چند سی سی است؟

سرنگ گاواژ در اندازه های 50 و 60 و 100 سی ‌سی موجود است. تغذیه با این سرنگ ها برای تأمین مواد مغذی مفید است. مزایای تغذیه توسط سرنگ گاواژ در بیماران، ایمنی، اثربخشی، کاهش خطر عفونت و کاهش هزینه و جلوگیری از آتروفی روده و حفظ عملکرد روده است.

متخصصان مراقبت های بهداشتی معمولاً از تغذیه معدی در بیماران مبتلا به دیسفاژی استفاده می‌کنند. بیماران مبتلا به دیسفاژی گاهی حتی با اصلاح بافت و یا قوام غذا نمی‌توانند نیازهای غذایی روزانه خود را تأمین کنند. تغذیه مصنوعی به تأمین یا تکمیل نیازهای تغذیه متابولیک روزانه در بیماران دارای منع مصرف برای تغذیه از طریق دهان یا کسانی که دریافت خوراکی ناکافی دارند، کمک می‌کند.

عوارض استفاده از سرنگ گاواژ

در حالی که عوارض لوله های تغذیه معدی نادر است، اگر به درستی درمان نشود، ممکن است عوارض جدی در پی داشته باشد. شایع ترین مشکلات شامل تحریک و عفونت در اطراف محل ورود لوله، ناشی از نشت اسید معده یا غذا است.

پوست باید به طور مرتب تمیز و روغن کاری شود. در کودکان خردسال یا بزرگسالان دچار ناتوانی یا زوال عقل، لوله ها ممکن است کشیده شده یا از جای خود خارج شوند. اگر این اتفاق افتاد، لوله باید توسط یک متخصص واجد شرایط تعویض شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *