مقدمه
تعویض پانسمان بخیه از جمله کارهایی است که ممکن است لازم باشد در منزل انجام دهید. برای اینکه این کار به خوبی و در نهایت بهداشت انجام شود نیاز به دقت و رعایت نکاتی است. علاوه بر این ها وسایلی برای تعویض پانسمان بخیه لازم است که در هر مرکز درمانی یا منزل بهتر است موجود باشد. در این مقاله برخی از ضروری ترین وسایل برای تعویض پانسمان بخیه به همراه نکات کاربردی ذکر خواهیم کرد.
زمان تعویض پانسمان بخیه با توجه به نظر پزشک، نوع بخیه و سطح جراحات ایجاد شده بستگی دارد. باید به آرامی و با رعایت نکات بهداشتی پانسمان را تعویض و مجدداً زخم را پانسمان کنید. برای تعویض پانسمان بخیه لازم است وسایلی را آماده کنید که این وسایل شامل:
- قیچی و پنس
- محلول ضد عفونی کننده، آب استریل و یا سرم شستشو
- دستکش و گاز استریل و باند
- پد و سواپ پنبه ای
- چسب و پماد ضد عفونی کننده
- چسب لوکوپلاست
این ها لوازم پزشکی هستند که برای تعویض پانسمان به آن احتیاج دارید. بهتر است قبل از تعویض پانسمان ابتدا این وسایل را تهیه کرده و سپس در یک محیط ایمن و کاملاً تمیز اقدام به تعویض پانسمان بخیه کنید.
پانسمان زخم در منزل
برای انجام پانسمان زخم در منزل باید بتوانید خونریزی مجدد، کنترل درد و ثابت نگه داشتن فرد آسیب دیده را برای انجام پانسمان در نظر بگیرید.
ابتدا محل زخم را با استفاده از بتادین، آب گرم و صابون یا سرم شستشو کاملاً شستشو دهید و ضدعفونی کنید. سپس بر روی زخم یک گاز استریل قرار دهید و سپس با باند پانسمان محل زخم را ببندید.
بهتر است قبل از اینکه تصمیم بگیرید پانسمان را در منزل انجام دهید ابتدا اطمینان حاصل کنید که وسایل لازم را در دسترس دارید. سپس بعد از اینکه با دقت دست های خود را ضدعفونی کردید پانسمان را انجام دهید.
روش تعویض پانسمان بخیه
برای تعویض پانسمان بخیه ابتدا لازم است وسایلی که برای تعویض پانسمان نیاز دارید را فراهم کنید. پس از ضدعفونی کردن دست ها و ابزارهای لازم با الکل طبی خود ابتدا به آرامی پانسمان قدیمی را بردارید و زخم را بررسی کنید.
گاهی زخم ها ترشحات زرد رنگی دارند که لازم است قبل از پانسمان مجدد، زخم بخیه شده را با سرم به طور کامل شستشو دهید. سپس داروهای که توسط پزشک تجویز شده است و اغلب شامل پماد ضد عفونی کننده و یا ژل و … هستند را بر روی سطح زخم با استفاده از اپلیکاتور یا سواپ پنبه ای استریل پخش کنید. سپس پانسمان را انجام دهید و برای ایمنی زخم از پانسمان دوم نیز استفاده کنید.
وسایل مورد نیاز برای تعویض پانسمان بخیه
برای تعویض پانسمان بخیه به قیچی و یا یک پنس نیاز دارید که بتوانید به آرامی پانسمان قبلی را بردارید. سپس با توجه به شرایط زخم باید از یک ماده ضد عفونی کننده مانند سرم شستشو استفاده کنید. در ادامه نیز ابتدا مقداری اطراف زخم را با سواپ پنبه ای پاک کنید. سپس از اسپری ضد عفونی کننده و یا پماد های ضد عفونی کننده یا ترمیم کننده استفاده کنید. سپس با استفاده از گاز استریل و باند، پانسمان اولیه را انجام دهید. پس از انجام پانسمان ثانویه برای تثبیت پانسمان اولیه از چسب برای محکم کردن آن استفاده کنید.
شستشوی زخم بخیه
زخم بخیه با توجه به نوع نخ بخیه استفاده شده باید تا مدت زمان مشخصی کاملاً خشک نگه داشته شود. پس از گذشت مدت زمان مشخص شده میتوان محل مور نظر را با آب گرم و صابون به آرامی و بدون ایجاد فشار بشویید. البته این نکته را در نظر داشته باشید که نباید محل بخیه شده در آب و صابون غوطه ور شود.
پس از شستشوی زخم به وسیله یک پارچه تمیز و یا گاز استریل زخم بخیه را کاملاً خشک کنید و از پماد و یا کرم ضد عفونی کننده ای که پزشک تجویز کرده است در محل زخم استفاده کنید.
بهتر است از محلول هایی که حاوی الکل هستند، بتادین، صابون های عطری و انواع نرم کننده ها در محل زخم استفاده نکنید زیرا میتواند باعث التهابات شدید پوستی در محل زخم شود.
محصول پیشنهادی
برای خرید دستکش جراحی در سایزهای استاندارد و کیفیت مرغوب با کمترین قیمت بازار به سایت درمارز مراجعه کنید.
چگونه پانسمان چسبیده به زخم را جدا کنیم؟
بعد از انجام پانسمان بزرگترین دغدغه پزشکان و یا فرد آسیب دیده، چسبیدن پانسمان به زخم است. به دلیل اینکه باید محیط اطراف و زخم را کاملاً خشک نگه دارید بنابراین خشک شدن زخم یک امر طبیعی است زیرا رطوبت میتواند باعث ایجاد التهاب و عفونت شود.
برای اینکه هنگام تعویض پانسمان این مشکل را حل کنید، میتوانید محل مورد نظر را به وسیله آب گرم خیس کنید و اجازه دهید که پد به آرامی از سطح زخم خشک شده جدا شود. برای انجام پانسمان مجدد جهت جلوگیری از این مشکل از پدهای روغنی و یا مرطوب استفاده کنید.
روی زخم باز باشد یا بسته؟
برای پانسمان زخم های باز در خانه بهتر است ابتدا محل زخم را کاملاً ضد عفونی کنید تا از ایجاد عفونت جلوگیری شود. سپس سعی کنید با فشار دست بر روی قسمت بریده شده خونریزی را کنترل و متوقف کنید. بهتر است تا بهبود زخم آن را پانسمان کنید زیرا باز بودن زخم، زمینه ورود آلودگی را فراهم کرده و احتمال عفونت را افزایش میدهد.
پانسمان ضد آب
پانسمان ضد آب در واقع نوعی پد ضد آب است که از قابلیت چسبندگی بالایی برخوردار است. بیمار میتواند بدون آنکه نگران جدا شدن پانسمان باشد به راحتی استحمام کند و به دلیل داشتن این ویژگی ها اغلب در جراحی ها و آسیب های عمیق از این پانسمان استفاده میشود.
پانسمان ضد آب از الیافی تهیه شده که علاوه بر ضد آب بودن، اجازه میدهد جریان هوا به زخم برسد و خاصیت چسبندگی آن نیز به گونه ای است که به زخم نمیچسبد. بنابراین هنگام تعویض پانسمان باعث ایجاد ناراحتی برای بیمار نمیشود. این پانسمان بسیار منعطف است و میتوان از آن در قسمت های مختلف بدن استفاده کرد.
پانسمان نوین
پانسمان نوین نوعی پانسمان استریل است که محیطی مرطوب و کاملاً مناسب را برای عبور جریان هوا و محافظت از زخم در برابر آلودگی ها ایجاد میکند. این پانسمان فاقد مواد آلرژی زا میباشد و از زخم در برابر فشارهای مکانیکی مراقبت میکند.
پانسمان نوین در اندازه ها و اشکال مختلفی تولید و به بازار عرضه شده است که میتواند به تسکین درد و کاهش التهابات پوستی کمک کند. همچنین با کمک به افزایش جریان خون از هرگونه التهاب پوستی در نواحی زخم نیز جلوگیری میکند.