پزشکی

طرز استفاده چسب بخیه و نحوه کندن چسب بخیه

طرز استفاده چسب بخیه و نحوه کندن چسب بخیه

مقدمه
چسب بخیه یکی از انواع چسب های موجود در حوزه پزشکی است که در بریدگی هایی که عمق زیادی ندارد، استفاده می‌شود. برای استفاده از این محصول بهداشتی باید بعد استریل کردن دست های خود و تمیز کردن قسمت بریده شده، دو طرف بریدگی ایجاد شده را تا حد ممکن به یکدگر نزدیک کنید و سپس چسب را به صورت عمودی بر روی زخم قرار دهید.

گاهی لازم است برای اینکه کامل زخم را پوشش دهید از چندین چسب بخیه استفاده کنید. با اینحال نگران جدا کردن آن از روی زخم نباشید زیرا فقط کافی است قبل از برداشتن این چسب مقداری آب اکسیژنه بر روی آن بریزید و سپس بعد از چند دقیقه چسب را به راحتی جدا کنید.

چسب بخیه چیست؟

چسب بخیه از ماده پلی ال اسید لاکتیک تهیه شده است که فاقد مواد آلرژی زا می‌باشد و کاملاً با پوست سازگاری دارد. به دلیل قابلیت جذب بالا می‌تواند خون و ترشحات اطراف زخم را به خوبی جذب کند و به همچنین روند بهبود را نیز می‌تواند تسریع کند.

این چسب در انواع مختلفی در بازار موجود است و به عنوان بهترین چسب موجود برای متوقف کردن خونریزی در بریدگی ها توسط  کادر درمان توصیه می‌شود. زیرا علاوه بر اینکه برای زخم های کوچک و نسبتاً عمیق قابل استفاده است مقاومت بالایی در برابر دما، آب و اصطکاک از خود نشان می‌دهد. بنابراین افراد بدون نگرانی می‌توانند به فعالیت های روزانه خود ادامه دهند.
مزایای استفاده از چسب بخیه

چسب بخیه به عنوان یک محصول بهداشتی با کاربرد آسان به دلیل داشتن مزایای فراوان توسط افراد در منزل و یا در مراکز بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این چسب این است که همه افراد می‌توانند به راحتی از آن استفاده کنند.

به دلیل کاربرد راحت این چسب رسیدگی به زخم و درمان بریدگی در مدت زمان کمتری انجام می‌شود. علاوه بر این برای استفاده از چسب بخیه نیازی به بی حس کننده نیست و به دلیل داشتن خاصیت ضدآب امکان استفاده طولانی مدت را فراهم می‌کند. همچنین می‌تواند کمک کند که بریدگی و آسیب ایجاد شده در مدت زمان کوتاهی حداکثر 10 روز بهبود پیدا کند.
چه وقت از چسب بخیه استفاده کنیم ؟

چسب بخیه یک راه حل بسیار مناسب برای بریدگی هایی است که به بخیه دارند. زیرا می‌تواند مانند نخ و سوزن عمل کند و باعث ترمیم پوست شود. به دلیل اینکه از ایجاد اسکار بر روی بدن جلوگیری می‌کند به عنوان یک گزینه مناسب برای کودکان و نوزادان به کار برده می‌شود.

از این چسب اغلب برای زخم هایی که خونریزی و آسیب آنها جدی نیست، استفاده می‌شود. به عنوان مثال در بریدگی های کم عمق و کمتر از 3 سانتی متر استفاده از این چسب می‌تواند بسیار مفید باشد. این چسب با نزدیک کردن دو طرف بریدگی، زخم را به طور کامل می‌پوشاند و از ایجاد هرگونه عفونت جلوگیری می‌کند. علاوه بر این می‌تواند با جذب ترشحات به کاهش التهابات و تسریع عمل بهبود زخم نیز کمک کند.

نحوه استفاده صحیح از چسب بخیه

استفاده از چسب بخیه مانند انجام پانسمان است اما برای اینکه به خوبی بتوانید از این چسب استفاده کنید بهتر است به نکات زیر توجه کنید:

-ضدعفونی کردن دست ها به طور کامل

-تمیز کردن اطراف زخم برای راحت چسبیدن چسب بخیه

-آماده کردن چسب و خارج کردن آن از بسته بندی

-جمع کردن ناحیه بریده شده (تا حد امکان دو طرف قسمت بریده شده را به یکدیگر نزدیک کنید)

-پوشاندن کامل قسمت بریده شده به وسیله چسب (در صورت نیاز می‌توان از چندین چسب بخیه به طور هم‌ زمان نیز استفاده کرد).

چسب بخیه چند روز باید بماند

چسب بخیه در واقع به عنوان پانسمان زخم شناخته می‌شود که می‌تواند با فیکس کردن بریدگی به التیام زخم کمک کند. بنابراین مدت زمان استفاده از آن بستگی به نوع زخم یا بریدگی و میزان ترشحات دارد.

اگر مقدار ترشحات زخم بالا باشد لازم است در مدت زمان کوتاه تری اقدام به تعویض چسب نمایید. اما در حالت کلی این چسب حداکثر برای ده روز می‌تواند کاملاً بر روی زخم ثابت بماند و خواص خود را نیز کاملاً حفظ کند.

 به همین دلیل اغلب برای استفاده در کودکان به عنوان جایگزین بخیه و پانسمان توصیه می‌شود. زیرا کودکان اغلب از روی کنجکاوی پانسمان را دست‌کاری می‌کنند. این چسب در اندازه کوچک نیز قابل استفاده است. بنابراین می‌توان احتمال دست‌کاری و یا اصطکاک با سایر وسایل را نیز با کوچک کردن این چسب به حداقل رساند.

طریقه کندن چسب بخیه 

چسب بخیه مانند یک پانسمان عمل می‌کند بنابراین با توجه به علائم بهبودی و یا با توجه به نظر پزشک می‌توانید آن را از روی زخم جدا کنید. البته بهتر است به این نکته دقت کنید که اگر قبل از بهبودی زخم چسب را بردارید احتمال خونریزی و باز شدن زخم وجود دارد.

به طور کلی برای برداشتن چسب بخیه پس از سپری شدن روند بهبود زخم، ابتدا باید پنبه یا گاز استریل را به محلول آب اکسیژنه یا سرم شستشو آغشته کنید و به آرامی بر روی چسب قرار دهید تا چسب کاملاً خیس شود و بتوان آن را از پوست جدا کرد. بهتر است این کار را به دقت و به آرامی انجام دهید زیرا ممکن است چسب همچنان به پوست متصل باشد. بنابراین پس از اینکه کاملاً چسب از روی زخم جدا شد چسب بخیه را از روی پوست بردارید.

چگونه چسب بخیه بزنیم

استفاده از چسب بخیه بسیار راحت است و نیازی هم به آموزش دیدن و یا مراجعه به پزشک و مراکز درمانی ندارد. فرد آسیب دیده یا اطرافیان او می‌توانند به راحتی از این چسب برای جلوگیری از خونریزی استفاده کنند.

برای اینکه بر روی زخم یا بریدگی از چسب بخیه استفاده کنید ابتدا بهتر است از دستکش استفاده کنید. به وسیله سرم یا آب و صابون  زخم را شستشو داده و با بتادین اطراف بریدگی را ضدعفونی کنید. پس از انجام این کار اجازه دهید اطراف زخم مقداری خشک شود. در صورت خونریزی، زخم را با استفاده از پد استریل خشک کنید و چسب را از بسته بندی خارج و به صورت عمودی بر روی زخم قرار دهید. سعی کنید قبل از قرار دادن چسب بر روی زخم دو طرف بریدگی را تا جایی که مقدور است در کنار یکدیگر قرار دهید.

مدت زمان جوش خوردن بخیه

مدت زمان جوش خوردن بخیه به عوامل بسیاری بستگی دارد که مهم‌ترین آنها تغذیه فرد، نوع نخ بخیه و همچنین موقعیت زخم است که اغلب می‌تواند بر روی روند جوش خوردن بخیه تأثیر بگذارند. اما در هر صورت با توجه به نظر پزشک و معاینه زخم، زمان جوش خوردن و یا در صورت نیاز کشیدن بخیه مشخص می‌شود.

به طور کلی پس از انجام بخیه و بعد از گذشت حدود یک هفته مقدار زیادی از کشش و استحکام نخ استفاده شده، کاهش پیدا می‌کند. پس از گذشت دو هفته می‌توان بخیه را کشید و یا پانسمان را تعویض کرد اما اگر زخم ایجاد شده تحت فشار باشد مطمئناً باید مدت زمان بیشتری برای کامل شدن بهبود زخم در نظر گرفته شود.

4 دیدگاه در “طرز استفاده چسب بخیه و نحوه کندن چسب بخیه

  1. طاها آهنگران گفت:

    ببخشید امکانش هست که چسب بخیه روی سر رو با آب حموم جدا کنیم؟ چون همش چسبیده به موهام

    1. کارشناس درمارز گفت:

      سلام وقت بخیر
      نحوه جدا کردن چسب بخیه داخل مقاله بطور کامل توضیح داده شده است. ابتدا باید طبق نظر پزشک اقدام به این کار نمایید چون اگر زودتر از موعد چسب کنده شود موجب خونریزی خواهد شد.
      ابتدا باید پنبه یا گاز استریل را به محلول آب اکسیژنه یا سرم شستشو آغشته کنید و به آرامی بر روی چسب قرار دهید تا چسب کاملاً خیس شود. این کار را برو موهای چسبیده به چسب هم می توان انجام داد تا بتوان چسب را از پوست جدا کرد. بهتر است این کار را به دقت و به آرامی انجام دهید زیرا ممکن است چسب همچنان به پوست متصل باشد. بنابراین پس از اینکه کاملاً چسب از روی زخم جدا شد چسب بخیه را از روی پوست بردارید.
      با تشکر

  2. مصطفی .. لیوسی گفت:

    سلام مطالب عالی و آموزنده بود

    1. dermarozteb گفت:

      سلام کاربر گرامی
      خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفته است با سپاس از شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *