مقدمه: با اینکه بسیاری از انواع سونوگرافی مانند اسکن شکم، برای مردان و زنان یکسان است اما برخی از آنها منحصراً برای مردان استفاده میشوند. در این مقاله به معرفی انواع سونوگرافی و و انواع سونوگرافی مردان پرداخته شده است با ما همراه باشید.
برخی از مردان به دلایل مختلف به سونوگرافی بیضه نیاز دارند که یک روش کم خطر و تقریباً بدون درد است. تنها احساسی که ممکن است تجربه کنید، ناراحتی یا درد خفیف در صورت آسیب یا تورم در ناحیه بیضه است. برخی تصور میکنند که سونوگرافی مردان فقط برای سنین 30 سال به بالا انجام میشود ولی باید بدانید که هیچ وقت برای مراقبت از سلامت مردان زود نیست و این اسکن از سن 16 سالگی قابل انجام است.
به طور کلی سونوگرافی مردان حدود 20 تا 30 دقیقه طول میکشد. روش هایی مانند اسکن پروستات، کلیه و مثانه غیر تهاجمی است و از امواج صوتی برای شناسایی انواع بیماری ها مانند کیست، عفونت و تومور استفاده میشود. تنها کاری که باید انجام دهید این است که مقدار زیادی آب بنوشید و لباس های گشاد بپوشید.
سونوگرافی چیست؟
سونوگرافی یک تکنیک تصویربرداری است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تصویربرداری از ساختارهای داخلی بدن استفاده میکند. سونوگرافی یک روش تشخیصی ساده، غیر تهاجمی و اقتصادی است که میتواند برای ارزیابی بافت های نرم استفاده شود. در این روش از هیچ اشعه ای استفاده نمیشود و از این رو بسیار ایمن است.
در عوض، یک موج صوتی با فرکانس بالا با کمک یک دستگاه کوچک به نام مبدل به بدن ساطع میشود. این امواج صوتی به داخل بدن حرکت میکنند و با برخورد به ساختارهای داخلی بازمیگردند. این امواج صوتی برگشتی توسط مبدل گرفته میشود و توسط کامپیوتر به تصویر تبدیل میشود.
برای مشاهده انواع ژل سونوگرافی کلیک کنید.
انواع سونوگرافی
انواع مختلفی سونوگرافی بسته به اینکه کدام قسمت از بدن باید اسکن شود، وجود دارد. 3 نوع اصلی سونوگرافی عبارتند از:
اسکن سونوگرافی خارجی – پروب روی پوست حرکت میکند.
اسکن سونوگرافی داخلی – پروب در داخل بدن قرار میگیرد.
اسکن اولتراسوند آندوسکوپی – پروب به یک لوله بلند، نازک و انعطاف پذیر (یک آندوسکوپ) متصل میشود و وارد بدن میشود.
در ادامه به معرفی برخی از سونوگرافی مردان پرداخته شده است با ما همراه باشید.
1. سونوگرافی دستگاه تناسلی مردان
سونوگرافی دستگاه تناسلی مردان اولین بررسی تشخیصی است که برای ارزیابی ناباروری انجام میشود. در ناباروری مردان میتوان از سونوگرافی برای تعیین ناهنجاری های بیضه، کیسه بیضه یا پروستات و باز بودن مجرای اسپرم (ساختار لوله مانند نازکی که از طریق آن اسپرم برای انزال وارد مجرای ادرار میشود) استفاده کرد. انواع سونوگرافی مورد استفاده در ارزیابی دستگاه تناسلی مردان عبارتند از:
سونوگرافی اسکروتوم: سونوگرافی اسکروتوم برای ارزیابی کیسه بیضه و ناهنجاری های مرتبط با بیضه مانند واریکوسل انجام میشود.
سونوگرافی ترانس رکتال: در سونوگرافی ترانس رکتال، پروب مبدل برای ارزیابی انسدادهای مرتبط با مجرای اسپرم یا ناهنجاری های پروستات وارد رکتوم میشود.
سونوگرافی داپلر: سونوگرافی داپلر یک تکنیک تخصصی است که به ارزیابی جریان خون در عروق کمک میکند. این روش برای تشخیص واریکوسل بیضه که میتواند منجر به ناباروری مردان شود، بسیار مفید است.
2. سونوگرافی شکم و لگن
اسکن اولتراسوند شکم و لگن چندین اندام اصلی شما را پوشش میدهد که شامل آپاندیس، مثانه، کیسه صفرا، روده بزرگ و کوچک، کبد، لوزالمعده، معده و طحال است. اسکن اولتراسوند شکم و لگن میتواند به شناسایی اکثر مشکلاتی که در این نواحی رخ میدهد، کمک کند و نباید باعث ایجاد درد یا ناراحتی شود.
3. سونوگرافی روده
سونوگرافی روده دقیقاً سونوگرافی معمول شکم است که میتواند کولون و روده را بررسی کند. این بررسی نیازی به آماده سازی خاصی [مانند کولونوسکوپی] از جمله ناشتایی ندارد. برای دیدن واضح روده در عرض چند ثانیه، با قرار دادن یک پروب اولتراسوند روی بدن بیمار میتوان از سونوگرافی استفاده کرد.
در این بررسی میتوانیم هرگونه ضخیم شدن دیواره روده (که ممکن است در نتیجه التهاب یا عفونت مانند گاستروانتریت رخ دهد)، اتساع پاتولوژیک حلقه های روده و همچنین وجود لنفادنوپاتی و یا مایع شکمی را ارزیابی کنیم.
4. سونوگرافی بیضه مردان
سونوگرافی بیضه مردان یک غربالگری برای بررسی اندام های تناسلی مردانه مانند بیضه ها، اپیدیدیم، طناب اسپرماتیک و کیسه بیضه است. توده های بیضه بسیار رایج هستند و آزمایش مشخص میکند که این توده چیست، خوش خیم است یا بدخیم و غیره.
کیسه بیضه شامل بیضه ها و اپیدیدیم است. ایجاد درد یا توده در کیسه بیضه بسیار رایج است. در بیشتر موارد این توده ها خوش خیم هستند و از سونوگرافی کیسه بیضه برای تأیید اینکه توده چیست، استفاده میشود. سایر ناهنجاری های احتمالی در کیسه بیضه عبارتند از: بیضه نزول نکرده یا غایب، التهاب، پیچ خوردگی بیضه، بزرگ شدن عروق خونی (واریکوکوئل)، توده یا تومور و ناباروری.
هزینه سونوگرافی
تصویربرداری اولتراسوند از دیرباز در مراقبت های بهداشتی برای ارزیابی، تشخیص و نظارت بر بیماری استفاده میشده است. بسته به اینکه کدام قسمت از بدن باید مورد بررسی قرار بگیرد و همچنین کلینیکی که در آن سونوگرافی را انجام میدهید، هزینه آن متفاوت است.
برای مشاهده انواع دستکش نیتریل، دستکش لاتکس و دستکش وینیل کلیک کنید.
سونوگرافی داپلر با تزریق پاپاورین
سونوگرافی داپلر با تزریق پاپاورین تصویر عمیقی از نحوه حرکت خون در رگ ها و شریان ها ارائه میدهد. در روش های سنتی اولتراسوند، امواج صوتی از رگ های خونی شما منعکس میشوند و تصاویری ایجاد میکنند. با این حال، داپلر چگونگی انعکاس امواج صوتی از اجسام متحرک، به عنوان مثال، خون را مطالعه میکند. استفاده از رنگ های مختلف باعث برجسته تر شدن تصاویر میشود و همچنین جریان و جهت خون را نشان میدهد.
هر گونه بی نظمی در تصاویر ممکن است نشان دهنده انسداد یا لخته خون باشد. پزشک شما نتیجه را ارزیابی کرده و برنامه درمانی مناسب را برای شما تعیین میکند. در طول سونوگرافی داپلر، ناحیه خاصی از بدن با ژل داپلر مخصوص پوشانده میشود و ابزاری به نام مبدل بر روی آن ناحیه قرار میگیرد.
الگوهای منظم یا نامنظم جریان خون صداهایی را که از تجهیزات پاور داپلر شنیده میشود، تغییر میدهد. این سونوگرافی تا پنج برابر حساس تر از سونوگرافی داپلر رنگی است و میتواند تصویری کامل از جریان خون در اندام ها ارائه دهد. همچنین میتوان تصاویر را به درجه بالاتری تقویت کرد زیرا نویز تداخلی کمتری وجود دارد که میتواند پس از پردازش، تصویر را مخدوش کند. پزشکان میتوانند انسداد شریان های شکم، قفسه سینه، سر و گردن و همچنین بازوها و پاها را با این سونوگرافی تشخیص دهند. از این روش همچنین برای بررسی سلامت جنین در حال رشد استفاده میشود.