پزشکی

انواع چسب های پزشکی و کاربرد آن ها

انواع چسب های پزشکی

مقدمه
چسب های پزشکی تجهیزات پرکاربردی هستند که معمولاً در جراحی، تجهیزات قابل کشت، سوندها، برای حسگرهای زیستی و برچسب زدن الکترودها به کار می‌روند. انواع مختلف چسب های پزشکی شامل چسب ضد حساسیت، چسب لکوپلاست، چسب حصیری، چسب آنژیوکت، چسب خونگیری هستند که در موارد مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع چسب پزشکی و کاربرد آن ها در ادامه مقاله شرح داده می‌شود.

چسب های پزشکی یکی از انواع لوازم پزشکی هستند که در جراحی ها و یا برای متصل کردن سایر وسایل پزشکی به بیمار در مراکز درمانی و بیمارستان ها به کار برده می‌شوند. آنها در انواع مختلف چسب های اکریلیک، چسب های زیستی، سیلیکون و پلی اورتان در دسترس هستند. چسب های پزشکی کاربردهای مختلفی دارند و می‌توانند به صورت یکبار مصرف مانند چسب های حرارتی یا با قابلیت چند بار مصرف باشند.

چسب های پزشکی چند نوعند؟

چسب های پزشکی در بسیاری از زمینه های پزشکی مانند بانداژها و پانسمان ها، داروها و جراحی استفاده می‌شوند. به طور کل محصولاتی که برای درمان و مراقبت از زخم استفاده می‌شوند اغلب به عنوان بخشی از سیستم اپوکسی شناخته می‌شوند که خواص درمانی مختلفی ارائه می‌دهند.

1- چسب لکوپلاست

چسب لکوپلاست چسبی است که از انعطاف، استحکام و چسبندگی بالایی برخوردار است. این چسب حاوی اکسید روی با خواص درمانی است و اغلب برای فیکس کردن انواع پانسمان و گسترش بانداژها در هر نوع و اندازه ای به کار برده می‌شود.

این چسب پزشکی ضد آب بوده و برای پوست های حساس قابل استفاده است. چسب لکوپلاست چسبندگی بسیار بالایی دارد و به راحتی به وسیله دست پاره می‌شود. این چسب در شرایط تحت استرس و فشارهای شدید نیز قابلیت چسبیدن دارد و از زخم ها و بریدگی ها محافظت می‌کند.

2- چسب ضدحساسیت

چسب ضدحساسیت نوعی چسب پزشکی است که به عنوان ایمن ترین چسب ها در نظر گرفته می‌شود. این چسب همانطور که از نام آن پیداست فاقد مواد حساسیت زا بوده و علاوه بر استفاده در مراکز درمانی در منزل نیز استفاده می‌شود.

3- چسب حصیری

چسب حصیری نمونه ای از چسب های پزشکی است که از یک لایه چسبی آکریلیکی تشکیل شده است. به دلیل منعطف بودن اغلب برای قسمت هایی از بدن که تحرک فراوانی دارد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 این چسب دارای منافذ فراوانی است و عبور جریان هوا را ممکن می‌سازد. همچنین فاقد هرگونه پرز و عوامل تحریک کننده برای زخم ها و بریدگی ها می‌باشد. علاوه بر این چسب حصیری به دلیل عبور اشعه ایکس در هنگام عکس برداری نیز قابل استفاده است و برای این منظور نیازی به جدا کردن این چسب نیست.

4- چسب آنژیوکت

چسب آنژیوکت یکی از پرکاربرد ترین چسب های پزشکی است. همانطور که از نام آن مشخص است، این چسب برای نگه داشتن انواع وسایل تزریق مورد استفاده قرار می‌گیرد. این چسب نیز از نوع چسب های ضد حساسیت است و برای همه افراد به ویژه افرادی که پوست حساسی دارند، قابل استفاده است.

چسب آنژیوکت کاملاً استریل بوده و حاوی یک پد مرکزی است که می‌تواند در محل تزریق سوندها و آنژیوکت ها قرار گیرد و به خوبی این قسمت را پوشش دهد. علاوه بر این امکان عبور جریان هوا را نیز ممکن می‌سازد.

5- چسب بخیه

چسب بخیه یکی از چسب های پزشکی و جدیدترین روش برای بستن زخم های عمیق است. این چسب پزشکی برای مواقع ضروری و کنترل خونریزی زخم و بریدگی ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. چسب بخیه به اشکالی مانند چسب های مایع یا یک تکه و چسب های نواری در مراکز درمانی و اتاق های عمل به کار برده می‌شود.

این چسب در برابر آب، دمای بالا و سایش ها کاملاً مقاوم است و اسکار و آثار به جا مانده از بخیه زدن را کاهش می‌دهد. چسب بخیه برای همه سنین و حتی بستن زخم های کوچک و عمیق کودکان نیز قابل استفاده است.

6- چسب تزریق

چسب تزریق یا چسب خونگیری اغلب در آزمایشگاه ها بعد از گرفتن خون در محل تزریق به منظور مراقب از رگ استفاده می‌شود. این چسب از مواد بسیار با کیفیت و مطابق با گرید پزشکی تولید شده است. چسب تزریق فاقد مواد حساسیت زا بوده و برای همه افراد با انواع پوست قابل استفاده است.

این چسب پزشکی دارای منافذ بسیار زیادی است که می‌تواند به تسکین و ترمیم محل زخم خونگیری کمک کند. چسب تزریق با امکان عبور جریان هوا روند  بهبود را نیز سرعت ببخشد. علاوه بر این با داشتن قابلیت چسبندگی مناسب از محل زخم تا زمان بهبود، کاملاً مراقبت و محافظت می‌کند.

7- چسب زخم

چسب زخم به عنوان قدیمی ترین چسب پزشکی از یک قطعه گاز، لایه خارجی پارچه ای یا نایلونی و لایه چسب دار تشکیل شده است. چسب زخم حاوی زینک اکساید است و می‌تواند با کمک به جذب رطوبت به درمان زخم کمک کند.

این محصول به دو شکل پارچه ای و نایلونی در دسترس قرار دارد که هریک دارای مزایای خاصی هستند. به عنوان مثال چسب زخم پارچه ای قابلیت نفوذ هوا را ممکن می‌سازد و از تعریق جلوگیری می‌کند. در مقابل چسب زخم نایلونی کاملاً ضد آب است و زخم را در مقابل رطوبت محافظت می‌کند.

8- چسب کمر

چسب کمر یک محصول بهداشتی است که در اندازه ها و ترکیبات مختلف به صورت ورقه ای تولید می‌شود. این چسب قابلیت چسبندگی بالایی دارد و حاوی مواد تسکین دهنده ای است که از طریق پوست جذب می‌شوند. چسب کمر اغلب برای درمان و تسکین دردهای عضلانی ناحیه کمر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

9- چست لید

چست لید، چسبی است که برای گرفتن نوار قلب و همچنین در بخش بیماران مراقبت های ویژه برای ایجاد ارتباط بین دستگاه ها و بدن بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این چسب برای تمام گروه های سنی قابل استفاده است و  به دو شکل مایع و جامد در دسترس است.

نوع مایع آن اغلب در مواقع اضطراری استفاده می‌شود و نوع جامد برای بیمارانی که برای مدت طولانی باید بستری شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نتیجه گیری
چسب های پزشکی انواع مختلفی دارند و کاربردهای آنها بسیار متنوع است. این چسب ها از ترکیبات مختلفی تشکیل شده‌اند و مزایای مختلفی ارائه می‌دهند. چسب پزشکی یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات مورد استفاده در مرکز درمانی است و اهمیت بسیار بالایی در بهبود زخم های مختلف دارد.
چسب های پزشکی تجهیزات پرکاربردی هستند که معمولاً در جراحی، تجهیزات قابل کشت، سوندها، برای حسگرهای زیستی و برچسب زدن الکترودها به کار می‌روند.  انواع مختلف چسب های پزشکی شامل چسب ضد حساسیت، چسب لکوپلاست، چسب حصیری، چسب آنژیوکت، چسب خونگیری هستند که در موارد مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع چسب های پزشکی و کاربرد آن ها در ادامه مقاله شرح داده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *