پزشکی

فرق ست سرم و ست تزریق خون

فرق ست سرم و ست تزریق خون

مقدمه
هر دو ست سرم و ست تزریق خون شباهت هایی مانند استریل و یکبار مصرف بودن دارند. همچنین کنترل قطره در هر دو دستگاه وجود دارد و جریان از هر دو ست تزریق خون و سرم متغیر است. اما تفاوت های اساسی بین ست سرم و ست تزریق خون وجود دارد. در این مقاله از مجله درمارز فرق ست سرم و ست تزریق خون را بازگو می کنیم. تا پایان همراه ما باشید.

ست سرم چیست؟

ست سرم یکی از وسایل پزشکی مصرفی ضروری برای استفاده در بیمارستان ها یا کلینیک پزشکی است. ست انفوزیون IV برای تزریقات ایمن که به سلامت بیماران کمک می‌کند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. طیف گسترده ای از تامین کنندگان اکنون این تجهیزات پزشکی را با کیفیت های مختلف به بازار عرضه می‌کنند.

اکثر ست های سرم، یکبار مصرف هستند تا محل کار شما را تمیز و سایر تجهیزات را استریل نگه دارند. بسیاری از انواع ست سرم بدون لاتکس ساخته می‌شوند تا برای کسانی که آلرژی های مرتبط با لاتکس دارند، ایمن باشند. ست سرم معمولاً شامل یک ابزار سوراخ کننده و همچنین یک لوله تزریق است. پلاستیک شفاف تشخیص هرگونه انسداد در لوله را قبل از استفاده آسان می‌کند. تنظیم کننده های جریان نیز به اشکال مختلف در این ست استفاده می‌شود.

ست سرم شامل لوله و بخشی است که در ورید سطحی قرار می‌گیرد. این بخش می‌تواند یک لوله پلاستیکی بسیار کوچک به نام کانولا یا یک سوزن فولادی ضد زنگ باشد.

ست های تزریق حاوی کانول دارای یک سوزن هستند که برای وارد کردن به ورید استفاده می‌شود، اما پس از قرار گرفتن کانول سوزن برداشته می‌شود. سوزن فولاد ضد زنگ، با این حال، در بدن باقی می‌ماند در حالی که ست تزریق در حال استفاده است. خواه ست انفوزیون از کانول یا سوزن استفاده کند، باید هر سه روز یکبار تعویض شود.

اساساً دو نوع ست تزریق وجود دارد: مستقیم یا زاویه دار. مجموعه های مستقیم با زاویه 90 درجه وارد می‌شوند. مجموعه های زاویه دار با زاویه 30 درجه وارد می‌شوند. برخی از مجموعه ها دارای دستگاه های درج هستند، در حالی که برخی دیگر باید به صورت دستی وارد شوند.

ویژگی های ست سرم

ست سرم مشخصاتی دارد که کارکرد آن را راحت می کند. ویژگی های ست سرم عبارتند از:

  • سوراخ کننده با درپوش محافظ
  • ورودی هوا با فیلتر باکتریولوژیک یکپارچه
  • محفظه قطره‌ شمار (محفظه قطره ‌ای شفاف)
  • تنظیم کننده جریان دقیق
  • لوله شفاف

ست تزریق خون چیست؟

ست تزریق خون در انواع مختلف برای مطابقت با تقاضای متنوع مراکز بهداشتی و درمانی موجود است. ست تزریق خون در واقع لوله های شفاف و نرم ساخته شده از PVC درجه پزشکی، با فیلتر 200 میکرون و سوزن زیرپوستی گیج 18 در یک طرف است. این وسیله برای تزریق خون و مشتقات خون در بیماران استفاده می‌شود.

برای استفاده از ست تزریق خون ابتدا محافظ اسپایک ها را برداشته، یکی از آنها را وارد کیسه خون و دیگری را وارد خروجی کیسه نرمال سالین کرده و کیسه ها را به پایه سرم آویزان می‌کنیم. پس از باز کردن قرقره تنظیم جریان ست را هواگیری کرده و آنها را می‌بندیم. رگ بیمار را پیدا می‌کنیم و کانکتور انتهایی ست را به محل تزریق متصل کرده و قرقره ها را برای سرعت جریان توصیه شده باز می‌کنیم.

محصول پیشنهادی
برای خرید چسب آنژیوکت شفاف و غیر شفاف با کمترین قیمت بازار از برندهای مارتا، پاندا و ماژور و… با کارشناسان فروش درمارز تماس بگیرید.

ویژگی های ست تزریق خون

ویژگی های ست تزریق خون شامل موارد زیر است:

  • لوله های انعطاف پذیر مبتنی بر PVC
  • سوراخ کننده از فولاد ضد زنگ، محصور در پلی آمید یا قالب گیری شده از ABS یا POM
  • محفظه قطره شمار پی وی سی
  • فیلتر خون ساخته شده از پلی آمید
  • تنظیم کننده جریان ساخته شده از پلی استایرن، ABS
  • درگاه انژکتور بدون لاتکس لاستیکی
  • ورودی هوا PVC (برای نوع دارای دریچه هوا)

تفاوت ست سرم و ست تزریق خون از لحاظ ظاهر و کارکرد

طیف گسترده ای از ست های IV برای استفاده های گوناگون در دسترس است. ست تزریق سرم برای بهینه ‌سازی تزریق انفوزیون، کاهش خطر عفونت برای بیمار و تمیز نگه داشتن سایت‌ های دسترسی طراحی شده‌اند. ست سرم و ست تزریق خون دو نوع از لوازم تزریق IV هستند که شباهت و تفاوت هایی در ظاهر و عملکرد دارند.

ست سرم برای تزریق دارو به بیماران به تنظیم کننده های گرانش و سرعت جریان متکی هستند. نرخ تزریق گرانشی را می‌توان به صورت قطره در دقیقه تنظیم کرد که برابر با نرخ تزریق میلی لیتر در ساعت است. برای تزریق با کمک جاذبه، کیسه ست تزریق خون و سرمدارای یک فیلتر کوچک در داخل خود است که برای حذف هر گونه آلاینده احتمالی از محصولات IV استفاده می‌شود. فیلتر کردن ذرات معلق، باکتری یا آمبولی هوا در دارو یا محلول، از بیمار دریافت کننده انفوزیون محافظت می‌کند.

این فیلتر همچنین از بیمار در برابر فلبیت که می‌تواند توسط ذرات یا باکتری های موجود در دارو ایجاد شود، محافظت می‌کند. ست های تزریق دارای فیلتر برای طیف گسترده ای از داروها استفاده می‌شود و فیلترها در اندازه های مختلفی موجود هستند. اندازه فیلترها برای فیلتراسیون باکتری ها و ذرات بزرگ تر از 5  میکرون تا 22/0 میکرون در دسترس هستند.

ست تزریق خون جهت انتقال خون استفاده می‌شود. این وسیله از یک طرف به ورید بیمار و از طرف دیگر به کیسه خون متصل می‌شود. یکی از تفاوت های ست تزریق خون با ست سرم این است که  فیلتر ست تزریق و سوزن تزریق که وارد ورید بیمار می‌شود بزرگتر است تا خون به دلیل غلظت بالاتر راحت تر جریان پیدا کند. علاوه بر این اسپایک یا سوراخ کننده ست تزریق خون ضخیم تر از ست سرم است.

نحوه تزریق سرم وریدی

در مراکز درمانی تزریق سرم توسط کادر درمان مجرب انجام می‌شود که در این زمینه بسیار با تجربه هستند. برای تزریق سرم وریدی ابتدا یک دستکش استریل پوشیده و رگ بیمار را پیدا می‌کنیم. پس از ضدعفونی پوست، آنژیوکت را وارد ورید کرده و برای تثبیت آن روی دست چسب می‌زنیم. حالا ست سرم را هواگیری کرده و به آنژیوکت وصل می‌کنیم. در این مرحله با قرقره های تنظیم قطره سرعت جریان سرم را تنظیم می‌کنیم. حتماً به یاد داشته باشید که ویال های تزریقی را قبل استفاده ضدعفونی کنید تا باعث انتقال آلودگی نشود.

تزریق سرم در منزل

برای تزریق سرم در منزل ابتدا دست ها را شسته و پس از ضد عفونی سرم و پوست با الکل طبی برای رگ گیری اقدام کنید. برای پیدا کردن راحت تر ورید، بهتر است از تورنیکه بر روی بازو استفاده کنید. پس از پیدا کردن رگ آنژیوکت را در رگ قرار دهید و پس از خارج کردن سوزن، آن را روی دست با چسب محکم کنید. سپس محفظه سرم را در جایی بالاتر از سطح بیمار قرار داده و انتهای آن را به آنژیوکت وصل کنید. سپس با تنظیم قرقره جریان و هواگیری از تزریق سرم به بدن بیمار اطمینان حاصل کنید.

سخن پایانی
در این مقاله به تفاوت های ست سرم و ست تزریق خون پرداختیم. دانستیم که ست تزریق خون برای تزریق فرآورده‌ های خونی به بیمار از کیسه خون به سیستم عروقی (ورید) با استفاده از سوزن یا کاتتر متصل به ورید استفاده می‌شود، در حالی که از ست سرم برای تجویز محلول‌ های تزریقی کاربرد دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *