مقدمه
استریله و ضدعفونی کردن ابزار و وسایل اتاق عمل در سلامتی بیمار نقش بسیار مهمی دارد. در این مقاله قصد داریم نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل را به طور کامل بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
همانطور که میدانیم اتاق عمل، نسبت به سایر مکان ها در بیمارستان، بیشتر در معرض آلودگی قرار دارد. پس بنابراین در ضدعفونی کردن لوازم اتاق عمل باید دقت و حوصله زیادی به خرج داد تا بعد از عمل جراحی، بیمار دچار عفونت نشود. برای پیشگیری از عفونت و انواع بیماری ها، وسایل اتاق عمل را باید هر روز سه بار ضدعفونی کرد. استریله کردن این وسایل به طور گروهی توسط مسئولین ES، متخصصین و کارکنان بخش بیماری های عفونی انجام میگیرد.
نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل با لوازم بهداشتی بسیار مهم است. یکی از مناسب ترین و بهترین مواد ضدعفونی کننده، دستمال مرطوب یکبار مصرف میباشد. لازم به ذکر است که از بطری هایی که دارای مواد ضد عفونی کننده هستند و سر فشاری دارند استفاده شود. سپس توسط دستمال مرطوب یکبار مصرف، سطوحی که آغشته به این مواد ضدعفونی کننده شدهاند، پاک شوند.
ناگفته نماند که آئروسل و اسپری برای سلامتی پرسنل، پزشکان و بیماران بسیار خطرناک میباشد. پس بنابراین برای ضدعفونی کردن ابزار اتاق عمل نباید از این موارد استفاده کرد. برای ضدعفونی کردن وسایل و محیط اتاق عمل میبایست کل وسیلههای اتاق عمل، به وسط اتاق آورده شوند تا محیط و وسیلهها ضدعفونی شوند. سپس تمام وسیله ها باید به محیط ضد عفونی شده اتاق عمل منتقل شوند.
انواع ضدعفونی کننده های اتاق عمل
نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل به صورت تخصصی و گسترده میباشد. یکی از دشوار ترین مراحل ضدعفونی کردن لوازم اتاق عمل، انتخاب مواد مناسب جهت ضدعفونی میباشد. زیرا هر کدام از مواد استریلیزاسیون یا ضدعفونی کننده، برای میکروارگانیسم خاصی مناسب هستند.
به عنوان مثال امروزه برای استریلیزاسیون محیط و ابزار های اتاق عمل از روش های فیزیکی و شیمیایی استفاده میکنند. از محصولات شیمیایی ضدعفونی کننده میتوان به الکل، هیپو کلریت سدیم و آمونیوم کواترنر اشاره کرد. یکی از قوی ترین محصولات شیمیایی استریلیزاسیون، فرمالدئید و گلوتارآلدئید میباشد. یکی از پرکاربرد ترین و قدرتمند ترین مواد ضدعفونی کننده ابزار اتاق عمل، آب الکترولیزه شده میباشد. این آب توانایی از بین بردن میکروب ها، قارچ ها و انگل های موجود در روی وسایل اتاق عمل را دارد. لازم به ذکر است که این آب باعث تولید مواد شیمیایی همچون هیدروکسید سدیم و هیپو کلروس را دارد.
همانطور که گفتیم، نحوه ضد عفونی اتاق عمل به صورت تخصصی و گسترده میباشد. یکی دیگر از مواد ضدعفونی کننده وسایل اتاق عمل Deconex 53 pulse میباشد. درون این ماده شیمیایی آلدئید وجود ندارد و برای استریلیزاسیون کردن سطوح اتاق عمل از این ماده شیمیایی استفاده میکنند. ناگفته نماند که این ماده، ویروس سل موجود در سطوح را از بین میبرد.
یکی دیگر از قوی ترین مواد ضد عفونی کننده ابزار و وسایل اتاق عمل، اسپری نانو سیلور میباشد. این ماده از خاصیت ضدعفونی کنندگی بسیار قوی برخوردار است. همچنین به سلامتی بیماران و سایر افراد هیچ آسیبی نمیرساند. یکی دیگر از محصولات شیمیایی ضدعفونی کننده اتاق عمل Steranios 3% میباشد که برای استریلیزه کردن انواع دستگاه های اتاق عمل مورد استفاده قرار میگیرد. تمامی باکتری ها، ویروس ها و کپک های موجود بر روی دستگاه های پزشکی را از بین میبرد. Deconex AF 50 ماده ضدعفونی کننده قوی و آلدئید دار میباشد. این ماده برای ضدعفونی کردن سطوح و کف و لوازم اتاق عمل مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی دیگر از مواد استریلیزاسیون لوازم اتاق عمل Aniosme DD1 میباشد. این ماده از قدرت ضدعفونی کنندگی بسیار بالایی برخوردار است. از دیگر مواد ضدعفونی کننده وسایل اتاق عمل میتوان به وایتکس و اشعه ماورائ بنفش اشاره کرد.
مراحل ضدعفونی کردن تجهیزات پزشکی و جراحی
روش ها و نحوه ضد عفونی کردن وسایل اتاق عمل بسیار متفاوت میباشد. همانطور که میدانید ضدعفونی کردن به معنی نابود کردن ویروس ها و باکتری های بیماری زا از روی سطوح و وسایل مورد نظر میباشد. ضدعفونی و استریل کردن لوازم پزشکی یکی از مهم ترین قسمت های مراکز درمانی و پزشکی میباشد. قبل و بعد از هر عمل جراحی باید وسایل و محیط اتاق عمل به خوبی استریل شوند.
برای از بین بردن مواد و خون مانده بر روی وسایل اتاق عمل از آبپاش های اتوماتیک و برس ها استفاده شود. برای ضد عفونی و استریل کردن تجهیزات پزشکی و جراحی معمولا از موادی همچون پوویودین یددار، الکل و هیپوکلریت ها استفاده میشود. انواع گوناگونی از سطح های ضد عفونی همچون سطح بالا، متوسط و پایین وجود دارد.
در نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل، قبل و بعد از انجام عمل جراحی، وسایل اتاق عمل درون محلول پاک کننده مخصوصی قرار میگیرند تا به طور کامل خیس شوند. این محلول باعث جدا شدن خون و سایر میکرو ارگانیسم های میکروبی از سطح وسایل پزشکی میشود. بعد از چند دقیقه این وسایل را توسط نیروی دست با محلول مورد نظر و برسها تمیز میکنند.
برای از بین بردن مواد باقی مانده مانند خون و … از روی ابزارها از سرنگ وآبپاش اتوماتیک و برس استفاده میکنند. بعد از شست و شوی دستی این ابزار ها، آنها را به شست و شوی اوتراسونی منتقل میکنیم. این نوع شست و شو تمامی میکروبها و ویروسها را از بین می برد. سپس شست و شو میدهیم و لوازم را در دستگاه شست و شوی اتوماتیکی که فشار بسیار بیشتری دارد قرار میدهیم. این دستگاه فشار بسیار بیشتری نسبت به کارواشهای ماشین دارد. سپس وسیلهها را جمع آوری و دسته بندی میکنیم. در مرحله بعدی وسایل پزشکی را توسط روشهای گوناگون استریلیزاسیون استریل میکنیم.
محصول پیشنهادی:
برای خرید سیفتی باکس بیمارستانی به سایت درمارز مراجعه کنید.
روش های استریلیزاسیون
تمام روش های استریلیزاسیون در نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل تاثیر گذار میباشد. یکی از رایج ترین روش های استریلیه کردن لوازم و وسایل پزشکی توسط بخار انجام میشود. در روش های حرارتی استریلیزاسیون از وسیله هایی همچون اتوکلاو و فور استفاده میکنند. این روش یکی از بهترین و قوی ترین روش های استریلیزاسیون میباشد که باعث ازبین بردن تمام میکرو اورگانیسم های باکتریایی و ویروس ها میشود. بنابراین فشار و گرما تاثیر بسزایی در نابود کردن میکروب ها دارد. اصولا نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل دارای روش های مختلف و مدرنی میباشد. پرتو دهی توسط پرتو گاما، ایکس و فرا بنفش یکی دیگر از رایج ترین روش های استریلیزاسیون میباشد. همچنین استفاده کردن از مواد ضد عفونی کننده شیمیایی، همچون آب اکسیژه و … در نحوه ضد عفونی وسایل اتاق عمل و پزشکی موثر است. فیلتراسیون یکی دیگر از روش های استریلیزاسیون میباشد.