پزشکی

تفاوت گاز استریل و غیر استریل چیست؟

تفاوت گاز استریل و غیر استریل

مقدمه
گاز استریل و غیر استریل دو مورد از پرکاربردترین محصولات پزشکی مصرفی است. گاهی اوقات هنگام خرید گاز استریل و نوع دیگر آن غیر استریل سوالات و ابهاماتی گریبان خریداران را می گیرد. برای آشنایی کامل با تفاوت های گاز استریل و گاز غیر استریل تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

گاز استریل چیست؟

گاز استریل یک محصول بهداشتی است که ظاهری تور مانند دارد و کاملاً استریل و فاقد مواد شیمیایی است. این گاز اغلب برای استفاده در جراحت ها به کار می‌رود و انواع متفاوتی دارد.

گاز استریل به عنوان اولین گزینه در جراحات برای جلوگیری از خونریزی های شدید به کار برده می‌شود و به دلیل اینکه بافت طبیعی دارد برای تمیز کردن خون و جذب ترشحات ایده آل است.

علاوه بر این گاز استریل با ایجاد محیط مرطوب، کاملاً استریل و کمک به عبور جریان هوا به بهبود جراحات و زخم ها نیز کمک می‌کند.

کاربردهای گاز استریل

گاز استریل با توجه به ساختار و بافت تار و پودی که دارد عموماً به عنوان یک پانسمان مفید برای جلوگیری از عفونت در زخم ها و جراحت های شدید مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پانسمان استریل در اندازه ها و لایه های مختلفی در بازار وجود دارد که برخی از آنها برای پانسمان زخم های کوچک در دندانپزشکی و پانسمان های چشمی استفاده می‌شوند.

برخی که قدرت جذب کمتری دارند اغلب برای مصارف خانگی و یا پانسمان های سطحی به کار می‌روند. نوع  دیگر این گاز استریل که ابعاد بزرگ ‌تر و لایه های بیشتری دارد اغلب در آسیب های شدید و عمل جراحی های بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع گاز استریل

گاز استریل به عنوان یک پانسمان پرمصرف در اتاق عمل به چند دسته تقسیم می‌شود. آنها شامل گاز استریل وازلینه، گاز طبی دندانپزشکی و گاز استریل توپی هستند که هریک دارای مزایای خاصی هستند.

گاز استریل وازلینه نوعی پانسمان غیرچسبنده است که موقع تعویض نخ کش نمی‌شود و برای سوختگی و پارگی های پوست به کار برده می‌شود.

گاز طبی دندانپزشکی بدون پرز و از الیاف خالص پنبه تهیه شده است و به عنوان یک پانسمان برای جذب خون و محلول های ضدعفونی کننده به کار می‌رود.

گاز استریل توپی نیز بدون هیچ گونه مواد شیمیایی برای شستشو و ضدعفونی کردن زخم های سطحی استفاده می‌شود.

گاز غیر استریل چیست؟

گاز غیر استریل نوعی پانسمان است که استفاده از آن فقط محدود به مراکز درمانی نمی‌شود و اغلب برای کاربردهای مختلف و مصارف خانگی نیز استفاده می‌شود. از این پانسمان بعد از ضدعفونی کردن زخم یا جراحت استفاده می‌کنند.

 بدین ترتیب که بعد از اینکه زخم و یا جراحت به وسیله بتادین ضد عفونی شد گاز غیر استریل را روی زخم قرار می‌دهند تا ترشحات و خون های اضافی جذب شود و سپس به وسیله چسب یا باند پانسمان را فیکس می‌کنند تا روند بهبود تسریع شود.

گاز غیر استریل به عنوان یک محصول فاقد مواد حساسیت زا و بدون بو از الیاف پنبه تهیه شده است و بر روی هر نوع پوستی قابل استفاده می‌باشد.

کاربردهای گاز غیر استریل

گاز غیر استریل به دو شکل خط دار و بدون خط در بازار موجود است. یکی از ویژگی های این گاز این است که حاجب اشعه ایکس دارد و هنگامی که در جراحی اندام های داخلی استفاده می‌شود اگر داخل بدن باقی بماند به وسیله اشعه ایکس و رادیو گرافی مشخص می‌شود.

نوع خط دار این گاز در دو سایز و لایه های مختلف در دسترس است. گاز غیر استریل با تراکم لایه کمتر اغلب در دندان پزشکی و مصارف خانگی به کار برده می‌شود.  گاز غیر استریل با تراکم بالا با داشتن ظرفیت بالا اغلب برای جذب ترشحات در اتاق عمل و مراکز درمانی استفاده می‌شود.

مقایسه بین گاز استریل و غیر استریل

گاز استریل که پرمصرف ترین پانسمان بهداشتی در بیمارستان ها است و به دلیل استریل بودن و قدرت جذب بالا علاوه بر استفاده برای پانسمان زخم های سطحی در اتاق عمل نیز استفاده می‌شود. این محصول بهداشتی برخلاف سایر گازها نیاز به استریل شدن توسط دستگاه اتوکلاو ندارد و پس از خارج کردن از بسته بندی می‌توان از آن استفاده کرد.

در مقابل گاز غیر استریل به صورت فله و در تعداد بالا به وسیله بیمارستان خریداری می‌شود. این گاز برای فیکس کردن و ثابت نگه داشتن پانسمان بر روی گاز استریل قرار داده می‌شود. علاوه بر این پس از استریل شدن برای ضد عفونی سطح زخم و پاک کردن خون نیز کاربرد دارد.

بهترین گاز استریل

گاز استریل به عنوان یک محصول پرکاربرد توسط شرکت های متعددی در ایران تولید و به بازار عرضه می‌شود. بهترین و پرفروش ترین گازهای استریل نوع چسب دار و گاز استریل روغنی هستند که برای جذب خون و پانسمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بهترین نمونه های گاز استریل از الیاف خالص و با کیفیت تهیه شده‌اند و در دو مدل ساده و خط دار به بازار عرضه می‌شود. آنها در بیمارستان ها و مراکز درمانی برای انجام انواع پانسمان زخم، پانسمان سوختگی ها و زخم های باز، پارگی های پوست بعد از انجام بخیه و جلوگیری از خونریزی به کار برده می‌شوند.

گاز استریل چسب دار چیست؟

گاز استریل چسب دار به عنوان یک محصول پرفروش و کاربردی در صنعت پزشکی محبوبیت فراوانی دارد. این گاز استریل با توجه به ساختاری که دارد برای کاربردهای خاصی استفاده می‌شود. گازهای استریل چسب دار به ویژه برای زخم های باز و پارگی های پوست به منظور کنترل خونریزی و جلوگیری از عفونت استفاده می‌شوند.

علاوه بر این به دلیل اینکه دارای یک چسب محکم و مقاوم هستند با فیکس کردن کامل پانسمان، افراد می‌توانند به راحتی و بدون نگرانی به انجام کارهای روزمره خود بپردازند.

لنگاز اتاق عمل چیست؟

لنگاز اتاق عمل یک محصول بهداشتی از جنس پنبه طبیعی و یکی از پانسمان های پرمصرف در اتاق عمل است. معمولا هنگام انجام جراحی هایی مانند عمل قلب باز، سزارین و… که خونریزی در این عمل ها شدید است به کار برده می‌شود.

این محصول حاوی نخ باریم است که در صورت جا ماندن در بدن بیمار به وسیله رادیوگرافی قابل تشخیص است.

لنگاز قابلیت بسیار بالایی در جذب خون دارد و به خوبی می‌تواند خونریزی را کنترل و متوقف کند و به همین دلیل در فرآیند کنترل خونریزی در اتاق عمل به کار می‌رود. لنگاز یک محصول ایرانی است که در بسته بندی های بهداشتی و بدون هیچ گونه آلودگی به بازار عرضه می‌شود.

گاز استریل عاری از هرگونه میکروب

گاز استریل به عنوان یکی از تجهیزات و لوازم پزشکی پرکاربرد عاری از هرگونه میکروب است. استریل بودن گاز به عنوان یک مزیت در نظر گرفته می‌شود زیرا از ایجاد عفونت جلوگیری می‌کند و به همین دلیل اغلب برای پانسمان پس از عمل های جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گاز استریل در انواع مختلفی در بازار وجود دارد که هر یک ابعاد و تراکم خاصی دارند و برای کاربردهای مختلفی قابل استفاده هستند.

نحوه استفاده از گاز استریل

استفاده از گاز استریل به عنوان یک پانسمان بهداشتی و بدون نیاز به استریل کردن بسیار راحت است. برای استفاده از این گاز ابتدا دستان خود را به خوبی با آب و صابون بشویید و یا دستکش بپوشید. سپس زخم یا بریدگی را به وسیله یک تکه گاز تمیز کنید و یک تکه گاز دیگر  را به آرامی روی آن قرار دهید. سپس به وسیله چسب پانسمان استریل آن را بر روی ناحیه آسیب دیده فیکس کنید.

استفاده از گاز استریل وازلینه که یکی از گازهای استریل پر مصرف برای پانسمان زخم است و به علت داشتن وازلین از چسبیدن پانسمان به زخم جلوگیری می‌کند و اغلب برای مصارف خانگی استفاده می‌شود.

سخن پایانی
تفاوت گاز استریل و غیر استریل از نام آنها نیز مشخص است. گاز استریل برای پانسمان بعد از انجام عمل جراحی استفاده می‌شود و به دو صورت وازلینه و غیر وازلینه در دسترس مصرف کنندگان قرار دارد.
در مقابل گاز غیر استریل به صورت فله و در بسته بندی های مختلف برای کاربردهای گوناگون و پانسمان زخم های سطحی به کار می‌رود. علاوه بر این برای جلوگیری از خونریزی، جذب خون و محلول های ضد عفونی نیز از این نوع پانسمان استفاده می‌شود. بیمارستان ها و مراکز درمانی معمولا در مقادیر بالا اقدام به خرید گاز غیر استریل برای مصارف روزمره می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *