پزشکی

سوند زایمان چیست و چه کاربردی دارد؟

سوند زایمان چیست

 

مقدمه: سوند یک لوله توخالی است که از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می‌شود تا ادرار را از مثانه خارج کند. در صورت محدود شدن به رختخواب یا بی حسی و عدم احساس نیاز به ادرار، می‌توان از سوندها برای ساعت ها یا روزها استفاده کرد تا نیاز شما به دستشویی رفتن را کاهش دهد. یکی از این نوع سوندها سوند زایمان است که در این مقاله به معرفی آن پرداخته شده است با ما همراه باشید.

سوند زایمان چیست؟

مشکل در دفع ادرار یا احتباس ادرار یک مشکل رایج در یکی دو روز اول پس از زایمان و در حین عمل سزارین است، اما با مدیریت دقیق این مشکل بدون عواقب طولانی مدت برطرف می‌شود. اقدامات خاصی وجود دارد که می‌توان برای جلوگیری از احتباس ادرار انجام داد.

تعداد کمی از زنانی که از قبل مشکلاتی در تخلیه مثانه دارند از سونداژ موقت در طول زایمان استفاده می‌کنند. سوند موقت یا متناوب لوله کوچکی است که برای تخلیه ادرار وارد مثانه می‌شود و سپس خارج می‌شود.

استفاده از سوند زایمان بسیار حائز اهمیت است زیرا مثانه پر در هنگام زایمان متسع شده و باعث می‌شود کودک در حرکت به سمت پایین به داخل لگن دچار مشکل شود. همچنین ممکن است مانع از چرخش کودک به موقعیت مناسب برای تولد شود. این یکی از دلایلی است که توصیه می‌شود زنان یک بار قبل از زایمان به دستشویی بروند یا از سوند استفاده کنند.

به دلایل مختلفی چند بار در طول زایمان ممکن است از سوند زایمان استفاده شود. سوند زایمان خصوصا زمانی که داروهایی مانند بی حسی اپیدورال دریافت می‌کنید یا در عمل سزارین مورد استفاده قرار می‌گیرد. زیرا در این روش ‌ها نمی‌توانید از جای خود بلند شوید و برای استفاده از توالت حرکت کنید. همچنین اگر پزشکان به هر دلیلی نیاز به جمع آوری ادرار شما برای آزمایش داشته باشند، ممکن است از سوند استفاده شود.

سوند در سزارین درد دارد؟

در حالی که قرار دادن سوند خیلی دردناک نیست، اما ناراحت کننده است، به خصوص زمانی که انقباضات زایمان دارید. با اینحال در طول سزارین مثانه در خطر آسیب دیدن در حین جراحی است. استفاده از سوند به اطمینان از خالی بودن مثانه و تا حد امکان کوچک بودن آن کمک می‌کند و آن را از میدان جراحی دور نگه می‌دارد.

سوند معمولاً پس از نزدیک شدن به زایمان برداشته می‌شود ولی ممکن است پس از زایمان، چند ساعت پس از زایمان یا روز بعد بر اساس وضعیت فرد مجدداً استفاده شود. اگر تحت عمل جراحی قرار بگیرید، ممکن است سونداژ طولانی تری داشته باشید. این به توانایی شما برای بلند شدن و حرکت در اطراف بستگی دارد.

سوند زایمان درد دارد

ایا در زایمان طبیعی سوند وصل می کنند؟

واقعیت این است که نوع زایمان بر دریافت یا عدم دریافت سوند در حین زایمان تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، اکثر افرادی که تحت زایمان اپیدورال (زایمان بدون درد) قرار می‌گیرند نیاز به سوند خواهند داشت. همچنین تقریباً همه کسانی که سزارین می‌شوند نیز برای مدیریت دفع ادرار نیاز به سوند فولی دارند.

می‌توان از کاتتر به طور موقت در حین زایمان استفاده کرد. این سونداژ در صورتی انجام می‌شود که در منقبض و منبسط کردن عضلات مورد نیاز برای ادرار کردن مشکل داشته باشید. این مسئله ممکن است گهگاه در اواخر زایمان اتفاق بیفتد، زمانی که در بدن شما اتفاقات زیادی وجود دارد، یا اگر تورم وجود داشته باشد.

در طول زایمان طبیعی، کاتتر معمولاً ضروری نیست، مگر اینکه نتوانید به تنهایی ادرار کنید. اگر در ادرار کردن مشکل دارید، می‌توانید درخواست یک سوند موقت بدهید که فقط به عنوان ابزاری برای تخلیه مثانه به صورت دوره ای استفاده می‌شود.

ایا در عمل سزارین سوند وصل می کنند؟

استفاده از سوند ادراری فولی بخش معمولی از اکثر زایمان های سزارین است که امروزه انجام می‌شود. اندیکاسیون های استفاده از آن شامل بهبود وضعیت مثانه در زمان جراحی و همچنین اجتناب از احتباس ادرار پس از عمل است. با این حال استفاده از سوندهای ساکن ممکن است باعث ناراحتی مادر، عفونت و آمبولی تاخیری شود.

سوند در سزارین چگونه است؟

تعداد سزارین ها در طول سال ها افزایش یافته است و تقریباً از هر 4 زن، 1 نفر سزارین می‌شود. احتباس ادرار بعد از سزارین معمولاً اتفاق می افتد حتی اگر زنان 12 تا 24 ساعت پس از زایمان سونداژ شوند. زنانی که بیشتر در معرض خطر می باشند کسانی هستند که به دلیل عدم پیشرفت در زایمان، سزارین اورژانسی انجام داده‌اند.

کاتتریزاسیون مجرای ادراری روش اصلی انتخابی در اکثر واحدهای زایمان است. سوند اجازه می‌دهد تا ادرار در کیسه ادرار تخلیه شود، بنابراین از پر شدن مثانه جلوگیری می‌کند و تخلیه متناوب از طریق دریچه کاتتر به مثانه اجازه می‌دهد در یک چرخه طبیعی پر و خالی شود.

کاتتر پس از تقریباً 24 ساعت برداشته می‌شود تا بررسی شود که آیا تخلیه طبیعی مثانه حاصل شده است یا خیر. در غیر این صورت، ممکن است زنان با یک سوند به خانه فرستاده شوند و قرار ملاقاتی برای بازگشت به بیمارستان برای برداشتن سوند داده شود.

طریقه گذاشتن سوند در سزارین

زایمان اپیدورال باعث بی حسی و در نتیجه محدودیت حرکت از کمر به پایین می‌شود. برای اکثر افراد اپیدورال استفاده از سوند برای جلوگیری از برخاستن از رختخواب و راه رفتن کاملا طبیعی است. همچنین از احساس پر بودن مثانه در فرد جلوگیری می‌کند زیرا بطور متناوب مثانه را تخلیه می‌کند.

خوشبختانه، زمانی که داروی اپیدورال اثر کرد، می‌توان کاتتر را قرار داد، به این معنی که شما نباید چیزی احساس کنید یا شاید فقط فشار خفیفی در هنگام قرار دادن سوند احساس کنید.

در طول سزارین، بی حسی از کمر به پایین در اثر بی حسی اپیدورال یا نخاعی را نیز تجربه خواهید کرد. به همان دلایلی که در بالا ذکر شد، کاتتر بخشی معمولی از عمل در نظر گرفته می‌شود، اما به دلیل خطرات ناشی از پر بودن مثانه در حین جراحی سزارین نیز از آن استفاده می‌شود.

مثانه پر در حین جراحی در معرض خطر بیشتری برای آسیب است و همچنین می‌تواند در محل جراحی قرار گیرد. کاتتر همچنین می‌تواند مفید باشد زیرا برون ده ادرار شما را اندازه گیری می‌کند که به دلایل مختلف می‌تواند برای کادر پزشکی مفید باشد.

سخن پایانی: سوند ادراری یک وسیله پزشکی (لوله پلاستیکی شفاف) است که برای تخلیه خودکار مثانه فرد استفاده می‌شود. این وسیله در شرایط پزشکی زمانی که فرد قادر به تخلیه مثانه خود نیست، استفاده می‌شود.یکی از این شرایط ویژه هنگام زایمان است. استفاده از سوند زایمان در زایمان های سزارین متداول است که برای مادر بسیار مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *