مقدمه
تزریق بوتاکس مانند هر عمل دیگری با عوارض مختصری همراه است که در مدت کوتاهی نمایان و بعد از چند روز نیز برطرف می شود. اما عوارض بوتاکس در برخی موارد بسته به نوع مواد تزریقی و روش بوتاکس ممکن است ماندگار باشد. عوارض بلند مدت بوتاکس شامل مشکل در گفتار، مشکل در بلع غذا، ضعف عضلانی و واکنش های آلرژیک است. (برای مشاهده قیمت بوتاکس روی لینک کلیک کنید.)
عوارض شایع بوتاکس کدامند؟
عوارض شایع بوتاکس چند دقیقه بعد تا چند ساعت بعد از تزریق بروز می کند و ممکن است تا چند هفته باقی بماند. جانبی موقت تزریق بوتاکس شامل درد و کبودی، ورم پوست، سردرد، کج شدن لبخند و عدم کنترل بر خروج آب دهان، افتادگی پلک یا کج شدن ابروها، بی حس شدن صورت هستند. این عوارض موقتی هستند و خود به خود و با گذشت زمان از بین می روند.
عوارض خطرناک بوتاکس کدامند؟
بوتاکس از روش های کم تهاجمی برای برطرف کردن چین و چروک و لیفیت ابرو، شقیقه و نوک بینی است. تزریق بوتاکس به طور کلی بی خطر است به این خاطر که در هر بار مراجعه مقدار بسیار کمی از این ماده وارد بدن فرد می شود. اما برای حفظ اثر بوتاکس میبایست در فواصل معین شده تزریق مجدد صورت بگیرد که این ویژگی موقتی بودن بوتاکس موجب می شود فرد در طی چند سال دوز بالایی از این ماده را دریافت کند که احتمالاً با عوارضی همراه است. تحقیقات گسترده ای در زمینه عوارض نادر بوتاکس انجام نشده اما شکایت هایی مبنی بر بروز موارد زیر در دست است:
- آسیب به کره چشم یا از دست دادن بینایی
- دیسفاژی (ناتوانی در بلع یا بلع دشوار)
- واکنشهای سیستمیک جدی به ماده بوتاکس
- بی حسی صورت
آیا عوارض بوتاکس بعد از چند سال نمایان میشود؟
برخی از عوارض بوتاکس در دراز مدت مشخص می شود گاهی اوقات این عوارض علائمی شبیه بیماری بوتولیسم دارد. بوتولیسم یک بیماری فلج کننده جدی و نادر است که با علائمی مانند ضعف، سختی در دید، احساس خستگی، و سختی در حرف زدن همراه است.
آتروفی عضلانی از دیگر عوارض جدی و خطرناک است که در تزریقات طولانی مدت نمایان می شود.
عوارض بوتاکس بر مغز چیست؟
مطالعات نشان می دهد بوتاکس تزریق شده به پیشانی، بر نحوه تفسیر احساسات دیگران تأثیر میگذارد. اما چگونه؟ مشخص شد که بوتاکس مانع از فرضیه بازخورد چهره میشود، که ادعا میکند افراد به طور غریزی حالات چهره را تقلید میکنند تا احساسی را که در مقابلشان ابراز میشود شناسایی و تجربه کنند.
محققان خاطرنشان میکنند که فلج موقت عضلات صورت ناشی از بوتاکس، توانایی فرد را در تقلید احساسات ابراز شده در مقابلش مختل میکند و در نتیجه، شیمی مغز آنها را هنگام تلاش برای تفسیر احساسات تغییر میدهد.
عوارض بوتاکس بر اساس ناحیه تزریق
تزریق بوتاکس در هر ناحیه از صورت یا بدن می تواند عوارض متفاوتی داشته باشد. در کل کبودی، تورم و قرمزی در محل تزریق که سوزن وارد پوست می شود از شایع ترین عارضه های بوتاکس به شمار می رود. همچنین ضعف و افتادگی موقت در صورت از دیگر عوارض احتمالی آن هستند.
عوارض بوتاکس ابرو
یکی از شایع ترین عوارض بوتاکس ابرو حالت تهوع و استفراغ است که بیشتر برای افرادی ایجاد می شود که مرتبه اول بوتاکس ابرو انجام می دهند. مهم ترین عوارض بوتاکس ابرو عبارتند از:
- افتادگی ابرو
- تورم بالای ابرو
- کبودی، سردرد و عفونت
- عدم کنترل عضلانی برای بالا بردن ابروها
عوارض بوتاکس پیشانی
پتوز یا افتادگی ابرو یکی از شایع ترین عوارض بوتاکس پیشانی است. عوارض دیگری مانند درد، حساسیت و قرمز شدن، کبودی در ناحیه تزریق یا ضعف موقت عضلات پیشانی نیز رایج است. برخی افراد نیز بعد از تزریق بوتاکس پیشانی و ابرو دچار حالت تهوع می شوند.
عوارض بوتاکس دور چشم
بوتاکس دور چشم عموماً بی خطر است اما عوارض بوتاکس دور چشم عبارتند از:
- احساس سنگینی یا افتادگی پلکها
- خونریزی سطحی در محل سوزن
- خشکی غیر عادی چشم ها یا اشکی شدن
- کبودی خفیف در ناحیه تزریق
- اختلالات موقت در بینایی
- افتادگی پلک بالا یا پائین
بیشتر بخوانید: مراقبت های بعد از بوتاکس
عوارض بوتاکس میگرن
با وجود فوایدی که بوتاکس میگرن برای بیماران مبتلا به میگرن دارد اما این روش بدون عوارض نیست. معایب بوتاکس میگرن عبارتند از:
- سردرد
- درد و کبودی در ناحیه تزریق
- احساس ضعف
- آلرژی و حساسیت
- افتادگی پلک
- سفتی و انقباض عضلات
عوارض بوتاکس زیر بغل
کبودی و احساس درد در ناحیه تحت درمان از شایع ترین عوارض بوتاکس زیر بغل است. همچنین علائم موقتی مانند سردرد، سرگیجه و حالت تهوع ممکن است رخ دهد که در عرض چند روز بر طرف می شود.
در برخی از عوارض نادر بوتاکس زیر بغل ممکن است موجب افزایش تعریق در نواحی دیگر بدن شود که معمولا ظرف مدت چند ماه برطرف می شود. دیگر عوارض شایع بعد از بوتاکس زیر بغل کاهش حس لامسه یا سوزش در زیر بغل است. برخی افراد نیز مشکلات تنفسی بعد از بوتاکس زیر بغل را تجربه کرده اند.
عوارض بوتاکس لب
برخی از عوارض احتمالی بوتاکس اطراف لب عبارتند از:
- آلرژی و حساسیت
- تورم و کبودی موقت
- تب، ضعف و تورم
- اختلال موقت در تکلم
- مشکل در بلع
- تغییر در شکل و ظاهر لب ها
- عفونت و ندولهای التهابی در مجاورت محل تزریق
عوارض بوتاکس معده
افراد ممکن است بعد از بوتاکس معده عوارض جانبی زیر را تجربه کنند:
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکلات گوارشی
- مشکل در بلعیدن
- خشکی دهان
- التهاب
- سوءهاضمه
برای رفع عوارض بوتاکس چه راهکارهایی وجود دارد؟
راه کارهای زیر برای جلوگیری از بروز عوارض بوتاکس در طولانی مدت توصیه می شود:
1- اعتماد به پزشک با سابقه و انتخاب بوتاکس مناسب: پزشک با تجربه دوز مناسب را تشخیص داده و نقاط دقیق برای تزریق را به خوبی مشخص می کند. همچنین اطمینان حاصل کنید پزشک از برندهای شناخته شده مانند بوتاکس مصپورت و دیسپورت استفاده می کند و محیط کار و ابزارها کاملا استریل و ضد عفونی می شوند.
2- حفظ تعادل در تزریق بوتاکس: تزریقات بیش از حد بوتاکس می تواند موجب ضعف عمومی بدن و تضعیف عضلات و عصب ها شود.
3- قطع مصرف داروهای خاص قبل و بعد از تزریق: برخی دارو به ویژه رقیق کننده های خون، ویتامین E و امگا 3 کبودی و خونریزی بعد از بوتاکس را تشدید می کنند. بنابراین تحت نظر پزشک اقدام به قطع این داروها کنید.
4- قطع مصرف دخانیات و الکل، تاثیر قابل ملاحظه ای در بهبودی سریع تر دارد.
سخن پایانی
عوارض جانبی بوتاکس می تواند از خفیف تا شدید باشد. برخی از عوارض موقتی در کمتر از یک هفته بعد از تزریق بوتاکس از بین برود. برخی عوارض دراز مدت بوتاکس هم نیاز به مداخله پزشک دارد تا برطرف شود.