مقدمه
نبولایزر به انتقال داروی مایع از طریق هوای تحت فشار کمک میکند. این دستگاه داروی مایع را به طور خودکار تبدیل به گازی میکند که با استفاده از ماسک میتوانید به راحتی آن را استنشاق کنید. در حالی که بیماران مبتلا به آسم از هر دو دستگاه تنفسی اسپری و نبولایزر استفاده میکنند، استفاده از نبولایزر به خصوص برای کودکان خردسال بسیار آسان تر است. ممکن است کودک شما توانایی استفاده از دستگاه تنفسی نداشته باشد بنابراین، استفاده از نبولایزر برای او آسان تر خواهد بود. در ادامه مقاله نحوه استفاده از نبولایزر و طرز کار دستگاه نبولایزر بطور کامل شرح داده شده است.
نبولایزرها روشی سریع و موثر برای رهایی از بیماری های تنفسی هستند. با وجود محبوبیت این دستگاه تنفسی، بسیاری هنوز نحوه استفاده از آن را نمیدانند. بنابراین آموزش کار با دستگاه نبولایزر بسیار حائز اهمیت است. نبولایزر یک سیستم تحویل داروی سریع به دستگاه تنفسی است. این وسیله به ویژه برای بیماران آسمی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای استفاده از این وسیله دست های خود را بشویید روی صندلی بنشینی د. دارو را وارد مخزن دستگاه کرده و شلنگ کمپرسور را متصل کنید. حالا ماسک را روی دهان خود گذاشته و دستگاه را روشن کنید. پس از اتمام دارو که به شکل مه مشخص میشود دستگاه را خاموش کرده و مخزن را بشویید.
نبولایزر چیست؟
نبولایزر یک وسیله الکتریکی کوچک است که داروی مایع را به مه تبدیل میکند. این کار به ریه های شما کمک میکند تا دارو را سریع و آسان جذب کند. با استفاده از نبولایزر غبار دارویی از یک لوله عبور میکند و از ماسک خارج میشود. این دستگاه به ویژه برای درمان آسم در کودکانی که نمیتوانند از داروهای استنشاقی استفاده کنند، بسیار موثر است.
انواع نبولایزر
نبولایزر یک غبار ریز از دارو ایجاد میکند که به راحتی استنشاق میشود تا از تحویل سریع و موثر دارو اطمینان حاصل شود. انواع مختلف این دستگاه در ادامه شرح داده شده است.
1- نبولایزر جت
افراد معمولاً از نبولایزرهای جت استفاده میکنند زیرا آنها رایج ترین دستگاه ها هستند. آنها با استفاده از هوای فشرده داروها را به آئروسل تبدیل میکنند.
2- نبولایزر اولتراسونیک
این دستگاه ها از طریق ارتعاشات با فرکانس بالا آئروسل دارویی تولید میکنند و معمولاً در بیمارستان ها استفاده میشوند.
3- نبولایزر مش
این دستگاه به توزیع مؤثر دارو کمک میکند زیرا درپوش آن دارای سوراخ های ریز است. آنها در واقع نسخه های جدیدتر و موثرتر نبولایزرهای جت هستند.
شرایطی که بیمار ملزم به استفاده از نبولایزر است
نبولایزر برای افراد مبتلا به بیماری مزمن ریوی استفاده میشود. چهار نوع اصلی بیماری های ملزم به استفاده از نبولایزر عبارتند از:
- آسم
- فیبروز سیستیک
- COPD
- برونشکتازی
در هر یک از این شرایط، راه های هوایی میتوانند باریک شده و دچار اسپاسم شوند، که منجر به مشکلات قابل توجهی در تنفس میشود. نبولایزرها ممکن است برای کودکانی که مشکلاتی مانند ذات الریه، واکنش های آلرژیک شدید، سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس را تجربه میکنند نیز استفاده شوند.
چگونگی استفاده از دستگاه نبولایزر
شما میتوانید ده تا پانزده دقیقه از نبولایزر استفاده کنید. هنگام استفاده از این، به تنفس عادی ادامه دهید. در ادامه نحوه استفاده از نبولایزر آمده است:
مرحله 1: اولین چیزی که باید قبل از استفاده از نبولایزر مورد نظر قرار دهید این است که تمام قطعات تمیز هستند.
مرحله 2: سپس دستگاه را روی یک ناحیه صاف قرار دهید تا وزن خود را تحمل کند.
مرحله 3: قبل از استفاده از دستگاه دست های خود را به درستی بشویید تا مطمئن شوید که هیچ باکتری یا آلودگی وارد ریه های شما نمیشود.
مرحله چهارم: حالا داروی مایع را با احتیاط داخل محفظه دارو بریزید.
مرحله 5: اکنون لوله پلاستیکی را به ظرف دارو و کمپرسور وصل کنید.
مرحله 6: ماسک یا دهانی را به درستی وصل کنید.
مرحله 7: نبولایزر را روشن کنید تا دارو به مه تبدیل شود.
مرحله 8: به طور معمول تنفس کنید تا زمانی که دارو تمام شود.
مرحله 9: قطعه دهانی/ماسک را بردارید و دستگاه را خاموش کنید.
نحوه استفاده از ماسک نبولایزر
صاف بنشینید و ماسک خود را به سمت بینی و دهان نگه دارید تا آئروسل دارویی را دریافت کنید. ماسک خود را به درستی محکم کنید تا مطمئن شوید که هیچ شکافی وجود ندارد. میتوانید از کسی بخواهید به شما کمک کند تا هنگام جریان نبولایزر، ماسک را در جای خود نگه دارد.
چگونگی اتصال و اَسمبل کردن قطعات نبولایزر
نبولایزر دستگاهی ساده و کوچک برای استنشاق دارو است. دستگاه نبولایزر شامل موارد زیر است:
- یک ماسک
- محفظه دارو
- لوله پلاستیکی
- کمپرسور
برای استفاده از این دستگاه باید لوله پلاستیکی را به محفظه دارو و کمپرسور وصل کنید. محفظه دارو را محکم کرده و از اتصال ماسک به آن متصل شوید. حالا دستگاه شما آماده استفاده است.
مراقبت و تمیز کردن نبولایزر در هر بار استفاده
از آنجایی که با این دستگاه داروی خود را استنشاق میکنید، ضدعفونی دستگاه الزامی است. زیرا ممکن است باعث رشد باکتری ها و میکروب ها در داخل دستگاه شود که باعث عفونت های جدی میشوند. بنابراین پس از هر بار استفاده باید ظرف دارو و ماسک/دهانه دستگاه نبولایزر را با آب ولرم و صابون بشویید.
علاوه بر این هر 3 روز یکبار باید دستگاه را ضدعفونی کنید. بدین ترتیب که محلول ضد عفونی کننده ای که همراه با نبولایزر ارائه میشود طبق دستور آماده کنید. همچنین میتوانید برای تهیه محلول، یک قسمت سرکه را با سه قسمت آب مخلوط کنید.
دستگاه را با برداشتن قطعات جداشدنی مانند دهانی و ظرف دارو حدود 30 دقیقه در محلول خیس کنید. نیازی به تمیز کردن لوله ای که به کمپرسور هوا متصل میشود نیست. تمام اجزای خیس شده را با آب گرم و صابون بشویید. قبل از استفاده مجدد قطعات را کاملاً با هوا خشک کنید.
نتیجه گیری
نبولایزر یک دستگاه تنفسی کوچک است که داروی مایع را به یک غبار قابل استنشاق تبدیل میکند و به دارو اجازه میدهد مستقیماً وارد ریه ها شود. این کار برای افراد مبتلا به آسم یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) که ممکن است در تنفس مشکل داشته باشند و تسکین سریع فوق العاده است. شما به راحتی میتوانید کار با این دستگاه را یاد بگیرید و از آن در خانه استفاده کنید.