مقدمه: بتادین یک ماده ضدعفونی کننده ایمن و شناخته شده است که برای ضدعفونی و تمیز کردن پوست قبل از پانسمان زخم استفاده میشود. برای استفاده از بتادین جهت ضدعفونی زخم ها ابتدا باید دست ها را تمیز بشویید و سپس مقداری از این ماده را بر روی یک پنبه استریل ریخته و به آرامی اطراف زخم را ضدعفونی کنید. بهتر است اجازه دهید بتادین کاملاً خشک شود و سپس زخم را با سرم شستشو داده و پانسمان کنید.
به این نکته توجه کنید که نباید بتادین را بر روی زخم بریزید زیرا به دلیل وجود ید به عنوان ماده استریل کننده، بهبود زخم به تاخیر افتاده و همچنین باعث ایجاد اسکار بر روی پوست میشود. این ماده همچنین نباید به عنوان یک شوینده زخم یا سوختگی استفاده شود بلکه تنها استفاده ممکن از آن به عنوان یک ضدعفونی کننده است.
اموزش شستشوی زخم
شستشوی زخم پیش از پانسمان یک امر بسیار ضروری است زیرا علاوه بر پاک کردن همه آلودگی ها به آبرسانی پوست کمک میکند. در نتیجه میتواند در بهبود زخم نیز تأثیر مستقیمی داشته باشد. شستشوی زخم روش های مختلفی دارد که با توجه به نوع زخم میتوان از مواد ضدعفونی متفاوتی قبل از پانسمان استفاده کرد.
مواد پرمصرفی که اغلب برای شستشوی زخم ها استفاده میشوند مایع نرمال سالین، بتادین و آب شرب است که هر یک از این مواد با توجه به شرایط قابل استفاده هستند. در هنگام شستشوی زخم ابتدا بهتر است دستهایتان را بشویید و سپس یکی از مواد ضدعفونی کننده را با توجه دسترسی خود استفاده کنید.
نرمال سالین اغلب برای ضدعفونی کردن جراحت های جزئی قبل از پانسمان استفاده میشود و بتادین اغلب برای پاک کردن اطراف زخم قابل استفاده است. آب شرب نیز که بهتر است آب گرم باشد در صورت عدم دسترسی به سایر مواد ضدعفونی کننده میتواند برای رفع آلودگی های اولیه از زخم مؤثر باشد.
برای مشاهده انواع بتادین و قیمت بتادین کلیک کنید.
بتادین برای زخم باز
بتادین به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده میتواند از انواع عفونت های قارچی، باکتریایی و ویروسی در زخم جلوگیری کند. این ماده هر چند که برای از جلوگیری از عفونت بسیار مؤثر است اما نباید آن را برای استفاده مستقیم روی زخم باز استفاده کرد. هنگامی که از بتادین روی زخم باز استفاده کنید این ماده سلول های سالم را از بین میبرد و باعث ایجاد لک پوستی میشود. دلیل آن این است که این ماده حاوی ماده فعال پوویدون ید است که پوست و سلول های سالم اطراف زخم را تحریک میکند و در نتیجه فرآیند بهبود زخم را کندتر میکند.
بتادین برای زخم پای دیابتی
زخم پای دیابتی مشکلی است که سریعاً برای جلوگیری از عفونی شدن باید درمان شود. زیرا این زخم به شدت آماده عفونت است و به عنوان مهمترین عامل تخریب پای دیابتی شناخته میشود که ممکن است با تخلیه چرک همراه باشد. با توجه به شرایط بیماران دچار زخم دیابتی، استفاده از بتادین توصیه نمیشود زیرا زخم ایجاد شده در این بیماران به عنوان یک زخم باز در نظر گرفته میشود. بنابراین استفاده از بتادین به دلیل وجود ماده ید میتواند روند بهبودی این زخم را مختل کرده و باعث ایجاد مشکلات دیگری شود. پزشکان توصیه میکنند که حتی به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده نیز بیماران دیابتی از محلول بتادین استفاده نکنند زیرا به شدت باعث تحریک شدن علائم میشود.
بتادین برای زخم ختنه
بتادین برای ضدعفونی و تمیز کردن محل آسیب از هرگونه آلودگی قبل و بعد از درمان زخم ها استفاده میشود. بطور کلی این ترکیب را قبل از پانسمان به مدت 5 تا 6 دقیقه بر روی محل اطراف زخم استفاده میکنند و اجازه میدهند خشک شود و سپس درمان لازم برای زخم را انجام میدهند.
برای انجام ختنه نیز قبل از جراحی محل را کاملاً با بتادین ضدعفونی میکنند و سپس از ختنه را انجام میدهند زیرا بعد از انجام ختنه پوست نیاز به ترمیم دارد. بنابراین بهتر است از استفاده مستقیم بتادین بر روی این زخم خودداری شود. البته بعد از هربار تعویض پانسمان بهتر است از مقداری بتادین برای ضدعفونی کردن اطراف زخم استفاده شود و سپس پانسمان جدید انجام گیرد.
بیشتر بخوانید: بتادین بهتر است یا الکل؟
بتادین برای زخم سوختگی
بتادین به عنوان یک محلول برای ضدعفونی کردن دست ها و زخم های سطحی به منظور جلوگیری از عفونت استفاده میشود. این محلول گندزدا قابلیت از بین بردن همه آلودگی ها و ارگانیسم های زنده مضر را دارد اما نباید برای شستشو تمامی آسیب ها از این ماده استفاده کرد.
یکی از مواردی که پزشکان توصیه میکنند از این ماده استفاده نشود در هنگام سوختگی است. مهم نیست که سوختگی در چه سطحی یا درجه ای باشد حتی در سوختگی های سطحی نیز استفاده از این ماده توصیه نمیشود. زیرا ید فعال موجود در این ضد عفونی کننده سلول های اطراف محل آسیب دیده را تحریک کرده و باعث بیشتر شدن آسیب میشود. بنابراین بهتر است برای شستشو سوختگی از سرم نرمال سالین استفاده کنید.
بتادین برای زخم مقعدی
زخم مقعدی مشکلی است که بسیاری از افراد یک بار در زندگی خود آن را تجربه کردهاند. این مشکل در مقعد و کانال مقعدی اغلب به دلیل یبوست مزمن، رابطه جنسی، اسهال مزمن و برخی از بیماری ها مانند بیماری های مرتبط با التهابات روده ایجاد میشود. برای درمان خانگی این زخم در کنار افزودن مواد غذایی سرشار از فیبر به رژیم غذایی خودتان میتوانید از 2 تا3 قطره محلول بتادین به همراه آب برای شستشو ناحیه مقعد به صورت روزانه استفاده کنید.
بتادین برای زخم پرندگان
بتادین به عنوان ضد عفونی کننده برای زخم پرندگان نیز قابل استفاده است زیرا یک محلول استریل کننده قوی است و میتواند برای جلوگیری از ایجاد عفونت بسیار مؤثر باشد. زخم در پرندگان اغلب به صورت لخته خون خشک شده و یا ترشح غیرمعمول دیده میشود که بهتر است حتماً پرنده را به کلینیک دامپزشکی ببرید. اما برای جلوگیری از عفونت بهتر است ابتدا محل زخم را با آب شستشو داده و سپس اطراف محل زخم را با یک پنبه استریل و آغشته به مقدار کمی بتادین پاک کنید. سپس یک پانسمان تمیز بر روی زخم قرار دهید و در کوتاه ترین زمان ممکن به کلینیک دامپزشکی مراجعه کنید.
ازتون ممنونم اطلاعات مفیدی بود
سلام کاربر گرامی
از همراهی و حسن نظر شما متشکریم.
موفق باشید.